• Miranda Tarschys, Leo Johansson, Vide Hedendahl och Angelina Congiu hoppas att fler elever i Göteborg kommer att delta i den marsch för barns rättigheter som deras skola står bakom.
Göteborgs Fria

De marscherar för barns rättigheter

I morgon, fredag, anordnar elever från Freinétskolan Bild & Form en marsch för barns rättigheter. ”Det är ett projekt som vi drivit själva och vi har bjudit in andra skolor att medverka”, säger Miranda Tarschys.

I morgon är det äntligen dags att för eleverna på Freinétskolan Bild & Form i Masthugget att anordna den marsch för barns rättigheter som de arbetat med under hösten. Den pedagogiska tanken med projektet är att eleverna förutom teoretisk kunskap även ska få omsätta sina kunskaper i praktiken.

– Det är ett projekt eleverna fått styra själva. Det är viktigt att det de lär sig i skolan är något de kan ha nytta av och här får de insikt i att de förstår att det de lär sig i skolan hänger ihop med resten av livet, säger Kim Hermansen, samordnare för social- och specialpedagogiska insatser.

Att eleverna tagit uppdraget på allvar framgår med tydlighet när Göteborgs Fria träffar Miranda Tarschys, Leo Johansson, Angelina Congiu och Vide Hedendahl, alla femteklassare på Bild & Form.

– Vi har tillverkat plakat att bära under marschen, dessutom är det en Halloweenmarsch så det är meningen att man ska klä ut sig. Alla elever upp till sjundeklass kommer att delta och även vår förskola, sedan har vi bjudit in våra familjer säger Miranda Tarschys.

Att få frihet att styra över ett projekt innebär också ansvar, något som Vide Hedendahl tycker fungerat bra.

– Vi har arbetat utan att lärarna bestämmer allt. Det har varit spännande och i den gruppen jag varit med har det varit ett bra teamwork.

– Vi har lärt oss att söka tillstånd för marschen och dessutom gjort en budget. Vi har 10 000 kronor som vi fått som ett bidrag fån Ungdomspotten, säger Leo Johansson.

På fredag klockan 12 är det samling vid skolan och därifrån går marschen till Plikta i Slottsskogen där ett program följer.

– Det kommer att bli alltifrån musik till trolleri, säger Miranda Tarschys, som själv ska sjunga How far I´ll go från filmen Vaiana.

Trots Halloweentemat kommer de inte att ha något godisregn, något de först tänkt.

– Det kommer vara yngre barn där och alla kanske inte får äta godis, dessutom är det gelatin i en del godis som alla inte kan äta. De som vill ha godis får vänta några dagar till riktiga Halloween. Däremot har Plikta lekplats sponsrat oss med korv och bröd till alla barn, säger Angelina Congiu.

Förhoppningen är nu att projektet även ska genomföras nästa år.

– Då är det de andra elever som ska arrangera. Då kanske vi inte alls behöver några lärare, istället får vi som gjort det en gång lära dem, säger Miranda Tarschys.

– Det har ändå varit ganska lätt för oss att arbeta med det här projektet, vi är en klass där många har bra idéer, tillägger Angelina Congiu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu