Omställning och folkbildning
Det är fantastiskt hur folkbildningen på olika sätt kan stödja en hållbar omställning av samhället.
För ett par veckor sedan var jag i Växjö på årets Nationella omställningskonferens. Det som berör mig mest med sådana här konferenser är alla människor som kommer samman med den gemensamma viljan om en bättre värld och en önskan och vilja att få vara med och skapa den. Min roll under denna konferens var dels att tillsammans med Hillevi Helmfrid introducera Omställningsrörelsen för konferensdeltagarna och dels att vara på konferensen som en representant för omställningskurser på folkhögskolor och inom folkbildningen.
Dagarna före konferensen hade vi en nätverksträff på St Sigfrids folkhögskola för oss som jobbar med sådana kurser.
Sedan 2015 har vi som jobbar med omställningskurser inom folkhögskolan och på en del andra plattformar börjat träffas för att utbyta erfarenheter och stärka varandra. Hittills har vi på träffarna haft representation från en rad olika utbildningar inom allt ifrån återbruk och redesign, ekofilosofi, ekopedagogik, odling – stadsodling, agroekologi och ekobruk med mera, till allmänna kurser med omställningsprofil, självhushållning, forntida tekniker, hushållning, inre omställning, med mera.
Det är fantastiskt hur folkbildningen på olika sätt kan stödja en hållbar omställning av samhället. Studieförbunden är mycket aktiva både som arrangörer av olika evenemang – som för konferensen nämnd ovan – och genom studiecirklar och kulturevenemang. Så har vi folkhögskolorna som genom möjligheten att erbjuda både kortare och längre kurser kan ge fördjupning av kunskaper och erfarenheter i omställningens anda.
Själv är jag verksam som lärare på en folkhögskola och en kurs som sedan länge jobbat med hållbarhet och omställning – långt innan omställningsbegreppet ens var aktuellt. Kursen där jag jobbar i Skattungbyn har varit igång sedan 1978, så nästa år kan vi fira 40-årsjubileum!
I folkbildningen lär vi av varandra. Visst finns det också lärare och fokus på ämneskunskaper, men det personliga mötet och möjligheten för varje individ att utvecklas utifrån sina egna önskemål och förutsättningar står i centrum. Att kombinera detta med omställning tror jag är en bra idé!
Åsa Ringström är aktiv i Omställningsrörelsen och lärare på Mora folkhögskola, Skattungbyns filial.