Turné på landets kvinnofängelser
Genom skrivarworkshops, dokumentärfilm och musik riktas strålkastarljuset mot kvinnorna på landets fängelser. Nästa år kommer internernas egna berättelser ut i bokform.
Runt 260 kvinnor sitter inspärrade på Sveriges kvinnoanstalter. Tillsammans utgör de bara 6 procent av alla fängslade och det är sällan som deras erfarenheter lyfts fram.
– Det fanns en önskan inom kriminalvården att göra något för kvinnor, det mesta görs för män och utgår från deras erfarenheter, säger dokumentärfilmsregissören Jessica Nettelbladt.
Tillsammans med Doc Lounge och musikern Helena Josefsson driver hon ett turnerande fängelseprojektet där kvinnor innanför murarna får möjlighet att skriva, måla och dela med sig av sina tankar och känslor.
Jessica Nettelbladt har lång erfarenhet av att arbeta med socialt utsatta människor, under skapandet av den kritikerrosade dokumentärfilmen MonaLisa Story följde hon huvudpersonens liv och kamp mot heroin i åtta år. På fängelseturnén används filmen som diskussionsunderlag och inspiration för att kvinnorna ska berätta i en kreativ workshop. Musikern Helena Josefsson är med för att skapa en fin stämning och rummet där internerna samlas pyntas för att efterlikna ett vanligt vardagsrum.
– Vi ger dem en stund som bryter deras vardag så att de får känna att de är viktiga.
I workshopen berättar en del kvinnor att de känner igen sig i MonaLisas historia, andra beskriver att de känner skuld inför sina barn och undrar om de kan bli förlåtna, en del skildrar en fin gemenskap kvinnorna emellan medan andra visar på den hierarki som också finns.
– Men gemensamt för alla är att de längtar efter frihet, säger Jessica Nettelbladt.
De intagnas berättelser kommer att samlas i en bok som har arbetsnamnet Röster innanför murarna och ges ut i februari nästa år.
– Det är en sluten grupp som det finns mycket fördomar kring. Det känns viktigt att höra deras erfarenheter och lyfta fram deras texter. Att lyssna till dem och höra vad de har gått igenom kan öka förståelsen, säger Jessica Nettelbladt.
Turnén startade redan i somras på anstalterna i Ystad och Höör. Under hösten är det kvinnoanstalterna i Örebro, Göteborg, Stockholm och Sundsvall som står på tur. Besöket är ett välkommet avbrott i vardagen på fängelserna och uppskattas mycket av de intagna.
– I går efter workshopen på Hinseberg skrek folk ut sin önskan om frihet och kamp och applåderade länge. Det var en fantastisk stämning och gemenskap, det märks att uppmärksamheten de får uppskattas, säger Alexandra Hvalgren på Doc Lounge.