• Imorgon blir det #MeToo-manifestation på Götaplatsen kl 12:00 och en av arrangörerna, Nora Myrne Widfors önskar sig så mycket samtal och historieberättande det bara går.
Göteborgs Fria

I morgon söndag intar #MeToo Göteborg

Imorgon söndag kl 12:00 intar #MeToo Göteborg med en manifestation på Götaplatsen. Och trots att meteorologerna lovar ösregn, lovar arrangören Nora Myrne Widfors sol på alla andra sätt.

– Alla är jättevälkomna – vi vill sprida pepp och respekt, säger Nora Myrne Widfors som uppmanar till dialog och fler initiativ till att ta frågan vidare. 

Målet för manifestationen är att, liksom hashtaggen, uppmana till samtal och ett öppnare klimat kring sexuella trakasserier och våld och allt däremellan. Många talare kommer inta scenen och det är allt från psykologer till politiker från både höger och vänster. Samtliga är kvinnor och ickebinära personer och det är ett medvetet val.

– Vår manifestation är för att kvinnor och ickebinära ska få höras utan att bli avbrutna, säger Nora Myrne Widfors. Det är jättebra att det kommit en massa initiativ från män men denna manifestationen är inte främst för dem. Initiativet till manifestationen kom från Stockholm där ett än större evenemang ska genomföras - också imorgon. Myrne Widfors kände att hon var tvungen att göra något och Göteborg har ju visat sig duktiga på manifestationer så tillsammans med Tove Myrne Widfors och Mikaela Hedborg har hon arrangerat morgondagen.

På frågan om varför hon tror att #MeToo fått sådant genomslag nu menar hon att det ligger i tiden.

– Vi nås snabbt av nyheter genom sociala medier nu och detta har legat under ytan och bubblat länge. Folk har uppenbart fått nog och det krävdes bara en gnista för att hela luckan skulle öppna sig och den gnistan var Weinstein-nyheten, säger Nora Myrne Widfors.

Nu är det viktigt att plocka ut frågan från sociala medier, menar hon.

– Det är så viktigt att människor inte känner sig så ensamma med den här typen av erfarenheter och att vi kan få styrka i varandra genom att prata och dela erfarenheter. Folk som hör av sig till mig angående manifestationen har spontant delat med sig av väldigt personliga saker som hänt. Det uppdämda behovet är så stort. Nora Myrne Widfors vill att folk på ”båda sidor” ska börja prata om sexuella trakasserier och var gränser går. Utan dessa samtal kommer vi inte komma vidare. Vi måste prata och respektera varandra - då har vi en chans, menar hon. Och kanske inte minst ingjuta i de yngre att ite hemlighålla sina historier som många i äldre generationer gjort.

– Min dröm är att människor som träffas imorgon kanske går och sätter sig på ett kafé efter manifestationenoch fortsätter prata – det vore fantastiskt.

Meteorologerna utlovar ösregn hela dagen imorgon men det bekymrar inte Nora Myrne Widfors

– Regnet kan få skölja bort alla fördomar vi har och göra oss mer mottagliga för förändring på riktigt, avslutar hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu