Krönika


Ensam mamma röker
  • På bilden ses protester vid Migrationsverkets förvar i Kållered, mot utvisning av ensamkommande till Afghanistan.
Göteborgs Fria

Sten på sten läggs på Europamuren

EU:s nya asylsytem CEAS är omänskligt. ”Vi måste hata hela skiten, för det finns ingen finslipning som kan göra det värdigt”, skriver Ensam mamma röker.

Vi såg senaste veckans bilder från migrationsverket i Kållered. Vi såg den förtvivlade mamman skrika medan hennes barn fördes bort. Egentligen räcker det, vi behöver inte veta mer för att ta ställning. Det räcker med bilderna där livet tar slut och något långt där inne går sönder. Inte behöver du veta allt om migrationsprocessen, och är det något du absolut inte behöver veta så är det hur vi ska ha ”råd” att ge fristad. Det enda du behöver veta är att en del barn skickas till döden medan andra lever sina liv som vanligt. Vet det, och att det finns folk som tycker det är rätt och riktigt.

Fast kanske behöver du också veta att ett nytt helvete förhandlas. CEAS, Common European Asylum System, ligger på EU:s bord just nu. Jag tappar bort mig när jag försöker läsa mig till exakt vad det innebär. Men mitt bland alla deras paragrafer och direktiv räcker det egentligen att minnas vårt mål: en värld utan gränser. Vi kan inte bekämpa den nya migrationspolitiken genom att välja en skrivning eller två för att förändra den. Vi måste hata hela skiten, för det finns ingen finslipning som kan göra det värdigt.

Deras plan är att ”harmonisera” medlemstaternas asylsystem och att därmed utestänga så många människor som möjligt från Europa. Förslaget är otroligt repressivt, och eftersom det är överstatligt kommer enskilda länder förlora sin möjlighet att föra egen politik. Går det igenom så kommer den som inte anses ”samarbeta” till sin asylutredning deporteras och få sitt ärende stängt. Information om läget i ursprungsländerna ska bara få inhämtas från EU:s egna informationsorgan och att lämna första landet man kom till kan straffas med direkt deportation.

Läste du om 13 år gamla Abdullah som dog efter att ha tvingats spendera natten på Italiens gator? Att känna till hans öde räcker egentligen. Vet ändå att i det nya lagförslaget ska Eurodac, fingeravtrycksregistret, utökas och börja registrera barn så små som sex år gamla. I dag är gränsen fjorton år, men minns att det enda rimliga är att ingen människa registreras.

Det föreslås att systemet utökas med ansiktsigenkänning och att informationen ska delas med hemlandet vid utvisning. Människor ska inte bara skickas tillbaka till stater de flytt, samma stater ska också servas med information om dem. Allt för att ingen ska våga komma hit.

Vet att de svenska politikerna ljuger. När de talade om de tillfälliga uppehållstillstånden som ett akut beslut visste de att EU nu arbetar fram ett system där tillfälligt uppehållstillstånd är det enda medlemsstaterna ska få ge. Permanenta uppehållstillstånd upphör att existera. Vi förutsåg en ökning av dem som kallas ”papperslösa” och EU svarar med att människor ska kunna tas i förvar under hela asylprocessen.

Det föreslås att alla ”nya” asylskäl ska bortses, de anses ”skapade”. Den som konverterar i det nya landet ”skapar” ett asylskäl. Liksom den som börjar leva öppet som hbtq-person och den som engagerar sig politiskt i exilen. Förmodligen betyder det att kvinnor som skiljer sig eller lever på ett sätt som inte accepteras i hemlandet också ”skapar” sina asylskäl. Flykten blir meningslös för den, som själv tvingas upprätthålla det förtryck hen lämnat.

Sten efter sten läggs på Europamuren. Det är lätt att tappa sin kompass. När vi ständigt är på defensiven trasslar vi in oss i paragrafer och enskilda byggstenar. Men vi längtar oss inte tillbaka till en tid av inte fullt så omänskliga system, vi slåss för en framtid helt utan dem. En tid där allt som har gått sönder inuti kan börja läka, en värld utan gränser.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu