Krönika


Ensam mamma röker
  • Vi har sett nazister marschera förut. Tillsammans måste vi nu fylla stadens garot för att visa att vi står upp mot fascism, skriver Ensam mamma röker. På bilden ses en motdemonstration innan nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun tidigare i år.
Göteborgs Fria

Kamp mot fascistisk bakterieflora

Inför nynazisternas planerade demonstration manar Ensam mamma röker till motstånd: ”Går göteborgarna inte man ur huse den sista september så var det vi som lät nazisterna passera.”

De kommer den sista september. En sensommarlördag 2017 kommer uniformerade nazister för att marschera genom vårt Göteborg. NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, har ansökt om demonstrationstillstånd. Det är i skrivande stund ännu inte beviljat, men polisen säger att de ”inte ser någon anledning att neka”.

Oavsett tillstånd får vi räkna med att de kommer, med kängor och sköldar. Europas framtid rusar framför öppen ridå rakt in i det förflutna. Kanske blir den siste september 2017 en av dagarna i framtidens historieböcker.

De planerar ”den mäktigaste göteborgsdemonstrationen sen andra världskriget”. De tror själva på tusen deltagare.

Tusen nazister i Göteborg. De slår sig för bröstet och snackar om att ”ta över” vår stad efter demonstrationerna i Falun och Stockholm. De växer och det går bra för dem. Vad blir nästa steg? De har med bomber och bränder visat vad de är kapabla till. De har ord som ”folkförrädare” och ”rasfrämling” i sitt ordförråd. För ett år sedan mördade deras finska gren antifascisten Jimi Karttunen och kallade det en ”disciplinåtgärd”. Lyckas de den trettionde september, så har något i vår stad förändrats för lång tid framöver.

Så kom! Du måste vara med i motdemonstrationen! Efteråt måste medierna kunna rapporterna att hela Göteborg hatar nazister. Vi måste visa dem den siste september. Nån jag kallar A la det så enkelt: ”alla som har nåt innanför bröstkorgen måste komma”.

Vi har sett nazister marschera förut. På bilder, i filmer, på muséer. Dokumenterat, så vi aldrig ska glömma. Vi betraktar historien med avsky, men tänk om vi lika passionerat kunde känna ansvar för framtiden? För samtiden? Deras fanor kommer vaja i vinden, en lördag i september 2017.

Vi vet vad som hände förra gången. En dag kom de, ryckte människor upp ur sina liv och ställde dem på rad. Avrättningar: Koncentrationsläger. Död. Ingenting av det där kom som blixt från klar himmel. Det började med sådana här styrkeuppvisningar då med. Det började med en växande och allt mer högljudd rörelse. Men det måste inte sluta på samma sätt.

Tillsammans fyller vi Göteborgs gator. Det låter helt sjukt, men passivitet kan betyda början på slutet. Det är på riktigt. Hur ska vi kunna se varandra i ögonen om ”utrotning” blir ett ord vi tvingas vänja oss vid? Hur ska vi berätta för våra barnbarn att en gång tog de ”yttrandefriheten” ifrån oss och använde demokratin emot oss? Hur ska vi någonsin kunna förklara om vi ger dem det offentliga rummet?

Det är illa nog att de tillåtits mingla i politikernas Almedalen och på medieföretagens bokmässa. Men det var inte vi som lät dem göra det.

Nu däremot är det våra gator de ska gå på. Ta det personligt! Går göteborgarna inte man ur huse den siste september så var det vi som lät nazisterna passera.

Ta det personligt också! Hotet ter sig annorlunda beroende på vem du är, men det är mot oss alla. Detta är människor som anser sig ha rätt att härska över andra. Dessa människor är ideologiskt övertygade nazister. De är inga försummade småpojkar eller besvikna landsortsväljare, de är fascistoida svin. Nu ska de gå på dina gator. På mina. Jag tar det jävligt personligt.

Sjukdomen botades inte efter andra världskriget. Den gick in i en lugnare period, men den fascistiska bakteriefloran frodas igen. Jag vägrar låta min stad infekteras. Smutsas ner. Nazistmarschen den siste september är ett angrepp på Göteborg och vi blir tvungna att försvara oss. Det är upp till dig och mig, vi visar dem och deras äckliga självförtroende hur många vi egentligen är!

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu