Sao-Mai Dau

Fördjupning


Sao Mai Dau
  • Från årsskiftet är personer med spelberoende berättigade till samma stöd och vård som personer med alkohol- eller drogmissbruk.
  • Snabba spel på internet ökar risken för att utveckla spelberoende.
Fria Tidningen

Jakten på storvinster hot mot folkhälsan

Från årsskiftet ska personer med spelberoende erbjudas samma typ av vård och stöd som finns för alkohol- och drogmissbruk. Samtidigt försöker regeringen få bukt med en dåligt reglerad spelmarknad där onlinespel utgör ett allt större problem – både för spelmonopolet och för de som riskerar att bli beroende.

När Henrik Armus började spela på trav tog det inte lång tid förrän han kammade hem en storvinst.

– Jag fick en enorm kick. Jag tänkte, herregud, vad lätt det här var. Det var ju en upplevelse i början också, det är ganska socialt. Men sedan tog det över mitt liv. Så småningom fick jag kickar bara av själva spelet, hur det gick hade nästan ingen betydelse.

Han tänkte på spel varje timme, hela dygnet. Gick upp mitt i natten för att spela. Tog sms-lån när bankkontot började sina. Tömde brevlådan på påminnelser från inkassobolag och kronofogden för att hans fru inte skulle misstänka något.

– Hon visste ingenting. Hon anade något men jag hade alltid en bra ursäkt. Spelberoende är förknippat med mycket skam, det är svårt att be om hjälp.

Men situationen blev ohållbar och till slut berättade Henrik Armus om den för sin fru. Till hans förvåning lämnade hon honom inte och tillsammans vände de sig till en stödförening för personer med spelberoende och deras anhöriga.

Numera är Henrik Armus spelfri sedan fyra år och ordförande för Spelberoendes riksförbund.

– Det är inte svårt att hålla mig borta i dag, det känns avlägset. Det räcker med att gå till några kvällsmöten. När du hör alla öden får du en rejäl avsmak för spel, säger han.

Problem med spel om pengar räknas som ett folkhälsoproblem och drabbar två procent av den svenska befolkningen. Det handlar delvis om de som är beroende av spel, men även andra vars spelande leder till negativa konsekvenser för hälsa, ekonomi och relationer.

Jessika Spångberg är utredare på Folkhälsomyndigheten. Enligt henne tog det längre tid att utveckla beroendeliknande problem tidigare, men med onlinespelens framfart går det allt snabbare.

– Enligt internationella uppskattningar kunde det tidigare ta flera år, men nu kan det handla om månader eftersom hastigheten är högre och tillgängligheten till spelen är större, säger hon.

För många kan problemen ta sig uttryck i ångest, depression och självmordsförsök, berättar hon. Problem med spel är också något som bidrar till ökad ojämlikhet i samhället, menar Jessika Spångberg.

– Vissa grupper drabbas mycket hårdare, till exempel låginkomsttagare och personer med invandrarbakgrund. I de grupperna spelar man generellt sett mindre, men de som gör det får mer spelproblem. Vi vet inte orsakerna, men har siffrorna. Man måste se till hela gruppens livssituation för att förstå anledningarna.

Jessika Spångberg är positiv till den lag som träder i kraft nästa år som innebär att kommuner och landsting blir skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar. Därmed likställs spelmissbruk med missbruk av alkohol och droger.

Även Henrik Armus är positiv till den nya lagen.

– Vårt förbund bildades bland annat av den anledningen. Vårt huvudmål var att alla ska erbjudas hjälp. Som det ser ut nu går det inte att få i vissa delar av landet.

Samtidigt går den svenska spelmarknaden som på räls. Omsättningen låg förra året på över 22 miljarder kronor. År 2015 lades 3,3 miljarder kronor på spelreklam i Sverige.

Dessutom har marknaden förändrats. De internationella onlinespelföretagens intåg för ungefär 20 år sedan har helt ändrat förutsättningarna för det statliga spelmonopolet. Utan att egentligen ha tillåtelse att verka i Sverige har de i dag erövrat 23 procent av den svenska marknaden och står för 70 procent av marknadsföringen om spel.

Det är också de bolagen som tillhandahåller de mest beroendeframkallande spelen, till exempel internetkasino: det går fort, har snabb vinstutdelning och triggar hjärnans belöningssystem med specialdesignat ljus och ljud.

Övermannad av den tekniska utvecklingen och de juridiska kryphålen som gör att spelbolag på Malta kan göra miljonvinster på svenska spelare utan att betala ett öre i skatt i Sverige, tillsatte regeringen förra året en statlig utredning för att undersöka hur systemet kan stöpas om.

I våras presenterade utredaren sitt förslag, som nu är ute på remiss: spelbolag ska ansöka om licens för att bedriva sin verksamhet i Sverige – annars anses den vara olaglig och därmed också straffbar. Dessutom ska de vara skyldiga att betala 18 procents skatt.

– Som det ser ut i dag fungerar inte monopolet. I och med att bolagen kan etablera sig på Malta blir det rena vilda västern, det är inte alls samma kontroll där. Man måste göra något åt att de har olika förutsättningar och då är kanske licenser det bästa sättet att få ordning på det, säger Henrik Armus.

Men det Henrik Armus är mest positiv till är spelutredningens förslag på ett centralt register där spelare kan ange begränsningar på insättningar och spelfrekvens. De ska även kunna stänga av sig från alla spel under en viss period. Spelföretag ska dessutom analysera sina kunders spelmönster och varna dem om deras beteende börjar bli riskfyllt.

– När jag själv spelade på travet såg jag inte mitt eget spelmönster. I början spelade jag en gång i veckan, men det gick snabbt över till spel alla dagar i veckan. Hade det föreslagna systemet funnits då hade man kanske kunnat stoppa det, säger han.

Det låter som ett långtgående intrång i den personliga integriteten?

– Ja, det är lite känsligt, men redan i dag har spelbolagen på Malta fullständig kontroll. De vet när och hur du spelar och riktar särskilda erbjudanden till dig. Det enda sättet att hjälpa spelare som behöver minska sitt spel är att få till en registrering för att se om de avviker från sina mönster.

Jakob Jonsson är psykolog med lång erfarenhet av att arbeta med spelberoende och har deltagit som expert i utredningens referensgrupp. Han arbetar på ett företag som säljer olika tjänster till spelbolag, bland annat inom så kallad ”behavioural tracking”, där man tittar på spelbeteende för att informera spelarna om när de spelar riskabelt.

– Vissa säger att det ger ett alibi för spelbranschen. Det finns också en kritik om att spelansvar innebär att man individualiserar ett samhällsproblem. Vi kommer inte ifrån att det handlar om individer. Men samhälle och bolag har absolut ett ansvar, säger han.

Jakob Jonsson menar att det är viktigt att den lag som till slut klubbas igenom fastställer en hög lägstanivå.

– Många bolag kommer inte att göra mer än det som absolut krävs medan andra kommer att göra mycket. Det beror på olika saker, som vilka som driver företagen och hur personalen agerar. Reglering kommer att vara jätteviktig.

Fakta: 

Spelproblem

Mellan 1998 och 2009 fördubblades andelen personer som någon gång i livet har haft allvarliga problem i samband med spel om pengar, från 1 till 2 procent av befolkningen.

Nära var femte person mellan 16 och 84 år i Sverige uppger att de är närstående till någon som har eller har haft spelproblem.

Män spelar mer, på fler ställen, satsar mer pengar och är oftare problemspelare än kvinnor. Men bland män och kvinnor som spelar regelbundet och på samma typer av spel är en lika stor andel problemspelare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Spelmonopol

EU-kommissionen har flera gånger kritiserat den svenska regeringen för att ställa ett otillåtet vinstkrav på Svenska Spel, istället för att begränsa spelande och konsumentskydd. Regeringen har å sin sida vidhållit att målet inte är att ge vinst.

Medan Sverige likt många andra europeiska länder nu ser ut att vara på väg att överge monopolsystemet har Finland och Norge istället bestämt sig för att stärka det statliga spelmonopolet.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Lotteriinspektionen

Spelföretag i Malta

Samtliga nätspelsbolag som är börsnoterade i Sverige har delar av eller hela sin verksamhet på Malta. De spellicenser som de skaffar där kan användas inom EU:s inre marknad.

I Malta betalar de också låg bolagsskatt: mellan 5–9 procent jämfört med 22 procent i Sverige.

Källa: Dagens Industri

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uthålliga kooperativ

Nya siffror visar att kooperativ klarar sig bättre än andra företagsformer.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu