Sverige kritiseras för behandling av samer
Ännu en gång kritiserar FNs rasdiskrimineringskommitté svenska statens behandling av samer. De påpekar att Sverige splittrat de renskötande samerna och de icke renskötande samerna som man under lång tid försökt assimilera. De kritiserar också statens förhalning av ratificieringen av ILO 169.
Den 12 mars släppte FNs rasdiskrimineringskommitté sin rapport. För andra gången riktades skarp kritik mot svenska statens behandling av samer.
Rapporten fastslår att det fortfarande förekommer trakasserier mot samer och okunnigheten i Sverige om deras kultur är uppenbar. Rapporten säger vidare att staten under lång tid splittrat de renskötande och icke renskötande samerna med målet att assimilera de icke renskötande.
De renskötande samernas tillgång till vinterbete och rättigheter till sitt land har beskurits av staten, konstaterar kommitten vidare. Rättegångar om landomåden har samerna fått betala själva, vilket begränsar deras möjlighet att pröva frågan rättsligt. Rasdiskrimineringskommittén anser att varje intrång på renbetesmarkerna måste kompenseras.
- Det är otänkbart att Sverige så medvetet skulle bortse från någon annan befolkningsgrupps mänskliga rättigheter. Sametinget kommer att fortsätta att kräva att Sverige erkänner det samiska folkets rätt att äga, förvalta och kontrollera de land- och vattenområden samt naturresurser som i alla tider varit våra, säger Lars-Anders Baer, sametingets ordförande.
Rapporten kritiserar också att samer i Sverige betraktas som en minoritet bland andra, och inte som en ursprungsbefolkning, trots att Sverige deltagit i den internationella debatten om ursprungsbefolkningar. ILO 169, konventionen om ursprungsbefolkningar, har inte ratificierats och utredningar om detta har pågått sedan 1989. Rasdiskrimineringskommittén kräver mer information om vad som hindrar Sverige att ratificiera, eftersom konventionen är central för det samiska folkets överlevnad.
- Det framgår tydligt av kommitténs uttalanden att denna inte kommer att nöja sig med att Sverige återigen hänvisar till pågående utredningar. Innan Sverige rapporterar till kommittén om två år måste man ha vidtagit konkreta åtgärder för att beakta det samiska folkets rätt till land, säger Lars-Anders Baer.
- Vi tar kritiken på största allvar och jobbar så snabbt det går, men innan vi kan ratificiera ILO 169 måste flera utredningar slutföras: gränsdragningskommissionen ska slutföras i december och jakt- och fiskeutredningen i december 2005, säger regeringens sakkunnige Göran Ternbo.
- Rasdiskrimineringskommitténs uttalanden är ett i raden av bekräftelser på att Sverige diskriminerar det samiska folket. Rasdiskrimineringskommittén har tidigare riktat kritik mot Sverige bland annat för att man inte erkänner det samiska folkets rätt till land, senast i maj 2001. Sverige har även fått liknande kritik från FNs människorättskommitté, och FNs kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella Rättigheter, säger Mattias Åhren, Samerådets expert i folkrätt.
Fotnot: Samernas rättegångar om landområden har aldrig utfallit till deras fördel
Vi ska i kommande artiklar behandla andra punkter som staten kritiserats för av rasdiskrimineringskommittén.