• Karaoke med liveband är ett återkommande inslag på Kvartersscenen 2Lång. Nästa tillfälle är redan i morgon, fredag.
  • Erik Wiskari.
Göteborgs Fria

Karaoke när den är som bäst

Glöm taffliga förinspelade låtar att sjunga till. På 2lång backas sången istället upp av ett inspirerat liveband. "Det är sjukt roligt och stämningen är alltid god", utlovar Erik Wiskari.

Karaoke har länge varit en populär form av underhållning i krogmiljö. Men konceptet livebandskaraoke är relativt nytt i Göteborg.

– Jag stötte på livebandskaraoke på en bar i Stockholm och gillade bandet som spelade. Det blir en helt annan nerv och atmosfär med levande musik, säger Erik Wiskari, som blev sugen på att arrangera något liknande.

Erik samlade ihop en kvartett som förutom han själv på trummor består av Sakari Tropp, bas, Simon Jonsson, piano och Sebastian Lindell, gitarr, för att börja repa in en bred repertoar bestående av välkända låtar från främst 80-och 90-talet.

– Vi är skickliga nog att rädda de flesta situationer som kan uppstå på scenen, skrattar Erik Wiskari, som själv är student på Musikhögskolan.

Jag har två kompisar som älskar karaoke och som alltid ville sjunga "Island in the streams". Det börjar alltid med att de bråkar om vem som ska få vara Dolly Parton. Har ni haft några liknande incidenter?

– Jag minns en man som skulle sjunga Stones I can't get no satisfaction och som innan låten startade sa: ”Jag sjunger den på norska”. Det förändrar karaktären på låten en hel del, men det gick vägen, skrattar Erik.

Tafflig sång där sångare saknar såväl pitch som förmågan att hålla tonerna men som ändå framför låtvalet med känsla hör till konceptet.

– Det är delar som vi vill åt, det viktigaste är till sist att detta är något som är sjukt roligt och att stämningen ska vara god.

Får man önska låtar att sjunga till?

– När vi startade hade vi 50 låtar som vi repat in och som vi tänkte räckte. Sedan har vi frågat om vilka låtar som publiken önskar höra och lagt till dessa till nästa gång. En annan sak vi märkt av är att könsbalansen varit lite skev när det gäller låtlistan så vi har ansträngt oss att få med fler kvinnliga artister i repertoaren.

Karaoke är en del av krogkulturen och Erik Wiskari tycker de hittat det perfekta stället i 2lång.

– De har en riktigt grym scen med rökmaskiner och belysning som förhöjer stämningen.

En öl för att stärka sig inför sånginsatsen hör till. Några problem med överförfriskade personer som raglar sig upp på scenen har de dock ännu inte haft.

– Vi kör ganska tidigt på kvällen så det har inte varit några problem. Men stämningen och atmosfären brukar ändå vara på topp och att vi ser att det brukar vara många som kommer tillbaka, säger Erik Wiskari.

Fakta: 

Karaoke med liveband

När: Fredag 20 okt, kl 18.

Var: 2lång

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En kväll då vi alla är poeter

Arrangemanget We are all poets ger möjlighet för alla att släppa fram sin inre poet. ”Vi vill skapa en trygg scen där folk kan komma och dela med sig av sina tankar och känslor”, säger Veronica Odetunde.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu