• Magnus Ekenhjort hyr mark av den ekologiska byggemenskapen Charlottendals gård, strax utanför Järna. Jurtan och ute-köket har han byggt själv och i framtiden ser han att det finns fler jurtor i Asplunden.
Landets Fria

De har hittat lugnet i skogen

Längs den lilla skogsstigen som leder fram till Asplunden hörs fårens skällor från närliggande ängar. Här, ett stenkast från Järna, spirar ett jordnära boendealternativ. Med inspiration från nomadfolken har några vänner valt att leva utan moderna faciliteter i den sörmländska skogen.

– Vi har flyttat ut hit av en anledning, med en önskan att ha skogen som vardagsrum. Jag är min miljö och det ger en djup känsla av tillhörighet att spegla sig med omgivningen, säger Magnus Ekenhjort som nu bott ett år i sin jurta.

Magnus Ekenhjort hyr mark av den ekologiska byggemenskapen Charlottendals gård, strax utanför Järna. Jurtan och uteköket har han byggt själv och i framtiden ser han att det finns fler jurtor i Asplunden. Visionen är bland annat att öppna ett air bed & breakfast.

Förutom uteköket och Magnus jurta finns det ett dass på plats. Ytterligare en jurta kommer att vara färdig inom några veckor. Besökarna har varit många i år.

– Projektet fungerar som en katalysator till en positiv social livsstilsförändring. Vi har haft besökare från flera kontinenter. De kommer för att uppleva platsen och se hur vi lever efter att de hört talas om oss på sociala medier eller ryktesvägen.

Magnus Ekenhjort kommer ursprungligen från en villaförort i Uppsala. Tidigare har han studerat på högskola och befunnit sig i karriären inom it-branschen. Åren innan han bestämde sig för att flytta ut till Asplunden gick han kurser i trähantverk och ett år gick han på Stensunds båtbyggarlinje.

– Jag ville utveckla mina färdigheter i trähantverk och tack vare mina fantastiska lärare har den hantverksmässiga kvaliteten i mitt skapande förstärkts.

I dag arbetar Magnus med olika hantverksuppdrag och byggrelaterade projekt i trakten. Mycket tid går åt till att bygga upp platsen.

– Processen är en dröm som vuxit från frö till en stor kraftig ek. Att bygga jurtor och hållbara hem som skapar en kontakt mellan jorden och människorna är mitt bidrag till världen, säger Magnus.

Alva Geopfert, en trebarnsmamma med rötter i Jämtland, har också valt att bosätta sig i Asplunden. Hon har ett brinnande intresse för att skapa kläder i naturmaterial och har arbetat som designer. Alva växtfärgar tyger som hon sedan syr kläder av. Efter en längre tids sjukskrivning har hon pausat klädskapandet och återhämtar sig nu i Asplunden. Här kan hon bara vara och hitta tillbaka till skapandet och produktionen av kläder så småningom.

Alva har gjort i ordning ett växtfärgningsbad med bland annat lökskal, svampar och ringblommor som puttrar på i tunnan, det förväntas ge resultat i gula toner.

– Växtfärgningen är en bisyssla just nu eftersom jag vill bli klar med jurtbygget. Jag och sonen kommer att flytta in nu i höst, berättar hon.

Diskbänk och matförvaring är en del av Asplundens kök och hjärta. Dricksvattnet hämtas ifrån Charlottendals gård och förvaras i glasbehållare. Bruksvattnet till disk och klädtvätt hämtas i hinkar från den närliggande dammen hundra meter bort.

– Visionen är att nästa år samla och filtrera regnvatten, berättar Magnus, som också planerar att bygga en utedusch och bastu till nästa år.

Det förbrukas väldigt lite vatten på Asplunden i jämförelse med ett vanligt hushåll.

– Vi tvättar kläder sparsamt och det skapas inga diskberg. Vi duschar av oss varje morgon utomhus men det går inte mer än en hink vatten till det. När jag mätte min vattenkonsumtion i somras kom jag fram till att jag använde 28 liter vatten i veckan. Det är en väldigt liten mängd i jämförelse med ett vanligt hushåll.

Omgiven av en skog i höstskrud står det välplanerade ute-köket. Trähyllor med näverdetaljer utgör skafferiet. På gasspisen som är placerad i hörnet kokar en färgstark höstgryta och på sidan av gasplattorna glänser en massiv svart marmorskiva. Det här är om något, ett kök med rustico-känsla.

– Vi kommer under vinterhalvåret bygga på med träskivor runt köket och isolera med filt för att bevara värmen och skydda mot regn, snö och blåsväder, berättar Magnus.

Fakta: 

Jurta

En jurta är ett slags korsning mellan tält och hus som nomader i Mongoliet och på andra ställen i Centralasien bott i under flera hundra år. Med sin runda i form är jurtan stabil i alla väderlekar och konstruktionen är lätt att plocka isär. Trästommen är klädd och isolerad med ull och ullfilt och den vattentäta duken skyddar mot väta. Jurtor är miljövänliga boplatser då de inte orsakar några permanenta skador på marken där de är uppställda.

Asplunden

Asplunden heter den bit mark som Magnus Ekenhjort och Alva Goepfert hyr av ekobyn Charlottendals gård i utkanten av Järna. På gården finns en förskola med 28 barn och här bedrivs även en vuxenutbildning i omställning som grundats av Peter Hagerrot.

Magnus började bygga sin jurta sommaren 2016, sedan dess har han bott på platsen permanent. Under hösten 2017 flyttar Alva in i den jurta som hon för närvarande bygger. Även hennes son Noa-Lo, 4 år, kommer att bo i jurtan varannan vecka.

Jurt-byar finns i England och på andra platser runt om i världen men främst i Mongoliet där jurtan har sitt ursprung.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

Planerad ekoby ska rymma allt

En ekoby med plats för boende, odling, förnybar energi och sociala företag planeras i Kalmar eller på Öland.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu