Recension


Konst
Elgaland–Vargaland
Av: Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff
Var: Moderna museet
När: T o m 12 november

  • Officiellt kungaporträtt med konstnärerna framför tavlan Karl XII:s likfärd.
  • Elgaland-Vargalands passkontor.
  • Flaggan hängs upp i utställningshallen på Moderna museet.
Stockholms Fria

Gränstrakternas gåtfulla kungarike

Den fiktiva nationen Elgaland-Vargaland fyller 25 år.

Det finns hundratals påhittade länder jorden runt, så kallade mikronationer. Det mest kända exemplet i Sverige är Lars Vilks Ladonien. Motiven bakom att konstnärer upprättar egna riken skiftar nog, men just syftet med det fiktiva landet är kanske det mest intressanta när Moderna museet ställer ut Elgaland–Vargaland, denna dubbelmonarki som konstnärerna Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff utropade 1992. Riket sägs bestå av alla gränser mellan länder i världen, men även mentala och digitala gränsområden. Genom åren har konstnärerna anordnat en rad performances och tillfälliga installationer relaterat till landet, exempelvis middagar, ambassadutnämningar och annekteringar av nya landområden. De utfärdar pass, har låtit skapa 36 versioner av nationalhymnen, har en flagga och förstås en författning.

Utställningen på Moderna museet visar föremål och dokumentation av händelser relaterade till detta land som i år fyller 25. Här finns skivor med hymner, pass från människor som valt att bli medborgare i nationen, affischer, flaggor och fotografier från olika evenemang.

Konstnärerna själva berättar att de startade projektet som en kritik mot nationalstaten och nationalismen.

”Driver de med mig?”, tänker jag när jag hör Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff presentera sin monarki som om de själva ser den som ett utopiskt alternativ till vår världsordning. För det är lätt att få obehagliga associationer när man står framför en flagga som för tankarna till fascistiska symboler. Och Elgaland–Vargalands författning innehåller formuleringar som ”strävar efter att ständigt utvidga sina territorier” och ”konungens makt är diktatorisk och oinskränkt”. Spontant blir jag inte så sugen på att skaffa ett pass, men faktum är att landet har 1 200 medborgare som lyder under konungarna.

Har konstnärerna drivits av idealism men korrumperats av makten i sitt fiktiva rike? Nja, jag ser det mer som en lek med förväntningar. Det är ju något komiskt över två konstnärer som ställer ut fragment från sitt självutnämnda kungarike som inte går att visa upp. Ett undflyende, gåtfullt land som alltid finns någon annanstans. Ett land i tomrummen mellan nationernas gränser, något att drömma sig bort till i en tid när murar byggs och gränsbevakningen mellan stater stärks – eller kanske en utopi att frukta? Välj själv. Fascinerande är det i alla fall, detta 25-åriga rike.

Fakta: 

Elgaland–Vargaland

• Konungarikena Elgaland-Vargaland förkortas Krev.

• Landet är en dubbelmonarki som utropades 27 maj 1992.

• Krev har 1 200 medborgare och 34 ambassader.

• Alla medborgare i kungariket sägs vara odödliga.

• Krevs motto är ”Det finns en kula för varje konung”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu