Recension


Konst
Ut med konsten! Redaktör: Angelica Olsson Medverkande: Sara Hallström, Mauritz Tistelö, Jörgen Lind, UKON, Felicia Mulinari, Johannes Heldén m.fl.

  • Brita Larsons träsnitt ”Samtal” och Ida Isakson-Sillén bronsskulptur ”Växande” skapar associationer hos Jenny Wrangborg och Mauritz Tistelö.
Göteborgs Fria

Befriande konstassociationer

Antologin Ut med konsten! får oss att associera mera, skriver Tobias Magnusson.

”Konst ska finnas för alla. Konst kan få medmänsklighet att växa, rädslor försvinna och murar att rasa”.

Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova skräder inte orden i sitt förord till Ut med konsten!, en antologi utgiven av Göteborg Konst, som arbetar med inre och yttre konsten på uppdrag av kulturförvaltningen.

En lätt övertro på konstens verkningskraft kan tyckas. Samtidigt är det långt ifrån en självklarhet att politiker står upp för konsten. Minns tillbaka konstbiennalen 2007 då Pål Hollender rörde upp starka känslor med ”knarkverket” Clean. Helena Nyhus, dåvarande ordförande för kulturnämnden, blev rejält upprörd och valde att bojkotta invigningen av biennalen.

Klart är att konst väcker reaktioner, skapar samtal och leder till nya tankebanor, vilket framgår med tydlighet av Ut med konsten! där ett antal poeter och skribenter låter tankarna flöda i sitt möte med ett konstverk de fastnat för i stadens konstsamling.

Det är välkommet att utställningen på Stadsbiblioteket, där 70 konstverk valts ut för att speglar Göteborgs konstsamling, kompletteras med den här intressanta antologin där det istället för torra beskrivningar av konstverk läggs fokus på just konstens förmåga att generera nya bilder, nya sätt att se.

Äldre verk ur samlingen får nytt liv när de möter samtidens blick. Som när poeten Jenny Wrangborg stannar till vid ett träsnitt av den lokala konstnären Brita Larson, som under många år drev Hovedskous målarskola. Wrangborgs möte med konstverket blir till ett slags släkthistoria. Jag tar med mig raden: ”Mamma sa att mormor hade minnen av oss från långt innan vi blev gamla nog att minnas henne.”

Roande är det att ta del av Mauritz Tistelös bidrag, som tar avstamp i antologins titel. Grogrunden för bronsskulpturen Växande av Ida Isakson-Sillén är inget vidare där den står på sin undanskymda plats på Gamlestadens bibliotek. Kanske kan den knoppa av sig på en bättre lämpad plats?

Diktjaget i Tistelös bidrag tar saken i egna händer och befriar skulpturen för att ge konsten ny näring.

Var den hamnar? På en äng såklart.

Fakta: 

Ut med konsten!

Var: Stadsbiblioteket till och med 20 september.

Göteborg Konst: I 70 år har Göteborgs Stad köpt in konstverk för att placeras ut och visas på kommunala arbetsplatser. Samlingen består idag av närmare nio tusen konstverk som speglar Göteborgs konstscen från 1940-talet fram tills i dag. I samband med utställningen lanseras en publikation, i vilken skribenter och poeter fått i uppdrag att fritt reflektera och associera kring ett konstverk ur samlingen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Upprorisk konst tämjs av Konsthallen

Recension

Kill the poor eat the rich är en utställning som slår hårt, men som ändå inte riktigt berör GFT:s recensent Tobias Magnusson

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu