Rojin Pertow

Inledare


Antirasism

  • Nätverket Ung i Sverige består av afghanska flyktingungdomar som manifesterar mot rasism och inhuman asylpolitik. De sittstrejkar just nu på Medborgarplatsen i Stockholm. I förgrunden syns Fatemeh Khavari, nätverkets talesperson.
Fria Tidningen

Ung i Sverige utmanar Sverigevänner

Ensamkommande ungdomar sittstrejkar just nu för rätten till asyl och emot inhuman flyktingpolitik. De kallar sig Ung i Sverige och är landets just nu mest progressiva rörelse, skriver Rojin Pertow

Just nu och sedan några veckor tillbaka sittstrejkar ett hundratal afghanska ungdomar på Medborgarplatsen i Stockholm. De strejkar mot utvisningsbeslut, inhuman asylpolitik och rätten att få leva sitt liv i trygghet och fred. De har anordnat demonstrationer, tal och manifestationer. De har bjudit in politiker, poliser och opinionsbildare. De är aktiva på sociala medier. Deras budskap är kärlek och medmänsklighet. De kallar sig Ung i Sverige och de är landets mest progressiva rörelse just nu.

På egen hand har de nått ut över hela landet, retat upp riksdagspolitiker som tycker att de kan ”strejka ihjäl sig” och ihärdigt framhållit ett antivåld-budskap. När de bjöd in till demonstration besökte tusentals personer Medborgarplatsen, bland dem även så kallade Sverigevänner.

Framför dessa modiga ungdomar ställde sig vuxna i varierande åldrar med svenska flaggan i högsta hugg och skrek saker som att de önskar att ungdomarna våldtas. Detta skrek vuxna människor mot ungdomar som flytt från krigets fasor, där hem och familj lämnats i ruiner. Ungdomarna svarade med att själva hissa den svenska flaggan och omge den med rosaröda hjärtan och kärleksbudskap. De visade hur oerhört mycket större människor de är än rasistmobben, trots sin ringa ålder. Hur generösa de är i jämförelse med de småsinta Sverigevännerna.

Genom sin handlingskraft, sin innovationsförmåga och sitt outtröttliga tålamod visar de afghanska ungdomarna hur man organiserar en folklig rörelse. Vi är många som gott kan ta några anteckningar om hur de har gjort. Men där ungdomarna svarar med tålamod och kärlek kan vi, som har ett större kapital och utrymme att röra oss med, sätta hårt mot hårt. Hur kan det anstå vuxna människor att ställa sig och skrika grova förolämpningar mot ungdomar som protesterar för sin rätt att leva? Det är fantastiskt att de afghanska tonåringarna har så mycket överseende i sin unga kroppar att vända andra kinden till.

Men vi, som är födda och uppvuxna i Sverige och som inte är rädda för ett gäng rasister borde markera tydligare vad vi tycker om deras beteende. Där ungdomarna hissar den svenska flaggan borde vi backa upp dem genom att samlas i stora antal och motdemonstrera. När de kallar ungdomarna för våldtäktsmän skriker vi tillbaka att ingen människa är illegal.

Vän av ordning frågar sig hur idén om en nation kan vara mer värdefull än dess invånare. Men Sverigevännerna ser naturligtvis inte de afghanska ungdomarna som en del av Sveriges invånare. Undertecknad är nog inte heller det, med föräldrar från ett annat land. Det stannar dock inte vid färgen på hud och hår, det bara börjar där. De kommer för dig också tids nog, kära Fria Tidningen-läsare. De är nämligen inte bara emot invandrare, de är emot alla former av progressiva krafter. Alla former av socialism, omställningsrörelse, feminism och sociala rättigheter. Allt som utmanar status quo.

Därför ligger det i allas vårt intresse att motarbeta dem på alla plan vi kan. På riksdagsnivå, på tidningarnas opinionssidor och på Medborgarplatsen. Om du är i Stockholm rekommenderar jag att du stannar till en stund på Södermalm för att uppmärksamma ungdomarna som sittstrejkar. Kanske ta med en filt till dem, en kopp te eller bara sitta ner en stund. De vill gärna att vuxna kommer och visar sitt stöd. Gör det för dem, för dig själv och för det Sverige du vill ha.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu