Krönika


Ensam mamma röker
  • Dags att städa upp i relationsträsket. Ge engagemang i julklapp istället för att köpa dig fri från ansvar. Ensam mamma röker delar ut hårda klappar till män som lever på kvinnors bekostnad.
Göteborgs Fria

Farsan, hon klarar sig utan köpeklappar

Tråkigt nog är den jämställde mannen, liksom tomten, en myt, skriver Ensam mamma röker.

Längtans ladies, hur många är de? Kvinnorna vars liv blivit en väntan på att han ska vakna.

Tvåsamheten: drömmarnas dröm. Damerna i den drömmer den också, att den ska bli bättre. Mer som hon hoppats. Varför är det så svårt? Verklig tvåsamhet: känslomässigt dränage.

Farsan fråga dig: ”Vill jag vara med henne för allt hon kan ge mig? Eller för det jag kan ge?”

Det går inte att köpa. Inga tofflor under granen kan julklappa bort allt du glömde. Hur slår man in en arbetsinsats? När julen är förbi låt 2017 bli året du inte bara ville, tänkte, skulle. 2017: Året då du gjorde.

Jag har träffat många trötta morsor i år. De älskar er – ni män, pappor och förvuxna pojkar. De vill leva med er. Alla lider inte så det slår över i ovilja, men det skaver att avkastningen inte står i proportion till bördan. 2016 bär kvinnan inte alltid matkassarna, men hon har skrivit shoppinglistan. Alltjämt bär hon ansvaret. Giget som familjens projektledare, ”the emotional manager” bryter ner henne. För många familjebollar i luften och hon får dem en efter en i huvet.

Tråkigt nog är den jämställde mannen, liksom tomten, en myt och var och en förväntas nu öppna plånboken för att visa våra nära hur mycket vi älskar honom. Men farsan, paketet är meningslöst, delbetala istället med engagemang. Respekt och omtänksamhet. En daglig dos och jag lovar, hon klarar sig utan köpeklappar. Du vet det där dammet på handfatet? Bara skölj ner det när du ändå står där. Det är bättre än vilken överprisad handväska som helst.

Statistiken är tydlig: kvinnor mår bättre efter skilsmässa. Upplevd hälsa och livskvalitet ökar. Män mår sämre. Surprise!

I kärleksrelationen lever män av kvinnor, kvinnor lever för män. Samma visa nu som då. Kärleken är på vår bekostnad. Klart den är lockande. Himlastormande i stunder. I perioder. Men ”tills döden skiljer oss åt” låter mer som ett hot än ett löfte.

Farsan, har du dåligt samvete? För allt du tänkt men inte gjort? För allt du lovat men inte hållit? För allt du sagt att du förstod, men sen inte fixade? Än finns inte syndernas förlåtelse till försäljning. Ingen presentförpackning kan rädda dig. Vilket utopiskt år blir årets julklapp en jämställd relation? Lämna tillbaka den nya mobilen, ring den gamla och fråga hur hon har det. Behåll din skit och gå i terapi. Gubben, köp inga smycken när räkningarna ska betalas. Testa att betala dem.

Låt 2017 bli året då du slutade använda henne till att kunna älska dig själv. Har du glömt hon som gett sig själv och sitt liv till dig? Har du gjort henne till en person som bråkar om tid tillsammans, om städning och pengar? Hon är din partner, inte din arbetsledare och kurator. Behåll dina klappar och börja lev som du lär. Ge henne inte nya kläder, sitt uppe sent och namna barnens. Tänk. Planera. Visa.

Ladies säg det som Tikkanen: Behåll dina rosor! Ge delat känsloansvar och dammsugning! Kärlekskneg, för you can’t buy me love papi. Bara torka av diskbänken utan att jag bett dig. Älskling behåll dina underkläder och ge mig din tunga istället.

Fakta: 

Ensam mamma röker är bloggare, ensamstående mamma och fristående krönikör för GFT.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu