Debatt


Linda Mathiasson
  • Den 1 februari är det Vegetariska dagen. Det vill Linda Mathiasson, ledamot i Svenska vegetariska föreningen, uppmärksamma genom att ställa frågan om det är rätt att döda djur för att vi ska kunna äta kött.
Landets Fria

Fira Vegetariska dagen med vego

Den 1 februari är det temadagen Vegetariska dagen. I Sverige äts varje år runt 87,4 kilo kött per person. Är det rätt att döda djur för att människan ska kunna äta kött? Är det en mänsklig rättighet att äta kött och är det över huvud taget hållbart ur miljö- och klimatsynpunkt att äta kött?

Det är inte hållbart att fortsätta med den köttkonsumtion som i dag råder. Att föda upp djur för människoföda känns både förlegat, ohälsosamt och förtryckande. Jag skulle inte vilja bli uppäten av någon annan och då känns det också moraliskt fel att utnyttja en levande varelse för att bli min mat.

Det finns forskning som stödjer att vi behöver äta mindre kött av klimatskäl och FN skriver i en av sina rapporter att världens köttkonsumtion står för runt 14 procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är ungefär lika mycket som transportnäringen med alla sina transporter släpper ut. Oavsett om all världens fossila bränslen slutade användas, skulle det inte vara tillräckligt för att vi ska nå klimatmålen. Det är helt klart nödvändigt att minska på köttkonsumtionen om vi vill ha ett klimatsmartare samhälle och en värld där våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta leva på denna jord.

Nu tror jag inte att alla kommer att bli vegetarianer eller veganer men förhoppningsvis får sig alla som äter kött en tankeställare och minskar på mängden kött man konsumerar.

Fakta: 

Linda Mathiasson är ledamot i Svenska vegetariska föreningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu