• I veckan får barn och unga över tolv år chans att lära sig om skådespeleri, körsång, musik och hur man använder masker på scen i en workshop med Collectif Masque som resulterar i föreställningen Venus Museum på Stenkrossen i Lund.
Skånes Fria

Masker och mystik i teaterworkshop för unga

Kabaré med allvarliga undertoner. När Teater Sagohuset bjuder in barn och unga till workshop står feministiska arketyper i fokus.

Med historiska personer som Simone de Beauvoir och Jeanne d’Arc vill den franska teatergruppen Collectif Masque lyfta fram den feministiska historien. När de i veckan kommer till Lund för ett gästspel tar de hjälp av unga amatörskådespelare och professionella scenkonstnärer från Teater Sagohuset i Lund.

­– Man får gärna känna sig obekväm på scen innan men vi kan garantera att man kommer känna sig bekväm efteråt, säger Teater Sagohusets verksamhetsledare Stefan Hansen.

Under den fyra dagar långa workshopen kommer ungdomarna som deltar att få lära sig hur man använder masker och kostymer, göra röst- och musikövningar, diskutera feminism och arbeta med uppsättningen av föreställningen Venus Museum som de sedan deltar i.

­– Det är en fantasifull cirkusliknande föreställning där guider leder publiken till olika kvinnliga arketyper och som är fylld av musik och poesi. Det är en lättillgänglig pjäs med en feministisk agenda, säger Stefan Hansen.

Fem kvinnliga arketyper; modern, den antika kvinnan, häxan, karriäristen och den intellektuella kvinnan tar plats i föreställningen som utspelar sig i en framtid där kvinnors historia har en självklar plats och ett eget museum.

Fakta: 

Venus Museum spelas på Stenkrossen i Lund 26 juni kl 15–16 och kl 18–19.

Workshopen hålls på Stenkrossen i Lund med start måndag kl 13 och är öppen för barn och unga över 12 år. Anmälan görs till [email protected].

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu