• Stödmanifestation för hamnarbetarna. (Bildspel, bläddra höger för fler bilder)

”Vi behöver all solidaritet vi kan få”

På torsdagskvällen samlades en stödmanifestation för hamnarbetarna på Drottningtorget. Konflikten mellan Hamnfyran och arbetsgivaren APM Terminals har pågått i ett och halvt år, och förra veckan varslades dessutom 160 tjänster i Göteborgs containerhamn.

Manifestationen på Drottningtorget på torsdagskvällen arrangerades av Stödgruppen för hamnarbetarna i Göteborg under parollerna ”Seger åt hamnarbetarna” och ”Försvara konflikträtten”. Syftet är att visa sitt stöd för de 160 tjänster som förra veckan varslades i containerhamnen och mot regeringens utredning om en inskränkning av strejkrätten.

– Vi kan inte acceptera en inskränkning av våra fackliga rättigheter. Detta angår alla anställda i Sverige, säger Anders William Berg från Stödgruppen för hamnarbetarna i ett pressmeddelande inför manifestationen.

Amanda Kappelmark från Hamnarbetarförbundet var en av dem som höll tal på plats på Drottningtorget, och hon lyfte frågan om lockouten mot Hamnarbetarförbundets medlemmar som inleddes 19 maj. I morgon, fredag, är lockoutens sista dag.

– Bara det första av lockoutens 28 dygn innebar ett större produktionstapp än vad hamnfyrans stridsåtgärder har gjort det senaste halvåret. Det är inte hamnarbetarna som stänger verksamheten i containerterminalen, det är företaget själva.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar 85 procent av de anställda i Göteborgs hamn, har sedan ett och ett halvt år legat i konflikt med arbetsgivaren APM Terminals. I korthet handlar konflikten i containerhamnen om arbetsvillkor, arbetsmiljöfrågor och rätten att påverka sitt arbete. Medling har pågått sedan i höstas men än så länge inte lett fram till någon lösning.

– I dag behöver vi all solidaritet vi kan få, all stöttning ni kan ge. När vi tagit oss igenom detta kommer vi att stå upp för er när det behövs, avslutade Amanda Kappelmark sitt tal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Majoriteten av alla HVB-platser ska bort

Ersättningen till kommunerna sänks och nu ska allt fler ensamkommande bo på stödboende, med mindre personal, istället för HVB-hem. Oron är stor hos flera av dem som möter ungdomarna i vardagen.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu