”Information om hiv förebygger stigma”
I veckan går Noaks ark ut och möter stockholmarna för att berätta hur hiv fungerar och var man kan testa sig.
– Man ska inte behöva bo i Sverige i 20 år innan man vet var man kan testa sig, säger Jeanne Masimango, ansvarig för den hivförebyggande föreningen Noaks arks migrantverksamhet.
Utrustad med kondomer och foldrar på nio språk reser hon och flerspråkiga kollegor i sommar runt i en ärtgrön minibuss, denna vecka i Kungsträdgården, Alby, Skärholmen och Rågsved. De informerar om smittovägar, hur man testar sig och om hur effektiv medicineringen mot hiv är i dag.
Kampanjen riktar sig särskilt mot migranter. Stockholmsregionen har flest rapporterade nya hiv-fall i Sverige och enligt Noaks ark finns en relativt stor andel av de nyupptäckta fallen bland just migranter. Många får sin diagnos sent.
– Vi får inte glömma att vi har folk som kommer från länder där hiv är mycket vanligare än i Sverige. Vi vill ge kunskap om att Sverige har bra bromsmediciner. Här är aids ingen dödlig sjukdom längre, som det var för 20 år sedan, säger Jeanne Masimango.
Okunskapen om hiv är stor. Många som Jeanne Masimango stöter på är förvånade över att hiv alls finns i Sverige. En annan vanlig missuppfattning är att det syns utanpå om någon bär på viruset.
I själva verket är dagens hivbehandling så effektiv att viruset i kroppen knappt går att mäta. Smittorisken för behandlad hiv är därför näst intill obefintlig.
– När man går ut med den informationen förebygger man stigma, säger Jeanne Masimango.
Jeanne Masimango ger ett exempel från en skola där hon har informerat om hiv:
– En kvinna som känner hivpositiva har slutat prata med dem. De får inte komma hem till henne, hon tror att de kan smitta henne. Jag tog mig tid att förklara för henne. Tårarna bara rann. Det är skrämmande att folk tänker så år 2017.
Noaks ark arbetar sedan 1986 för en begränsning av hivepidemin och dess följder. Sommarkampanjen äger rum under vecka 23 och gör stopp vid Kungsträdgården, Alby, Skärholmen och Rågsved.
Noaks ark
Genom informations- och utbildningsinsatser bidrar organisationen till att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner. De erbjuder snabba, anonyma och kostnadsfria hivtester.
Testmottagningen i Stockholm har hittills i år gjort 808 hivtester, varav 5 visade på säkerställd hivinfektion.
Viruset hiv angriper kroppens immunförsvar. Obehandlad infektion leder till den livshotande sjukdomen aids, men med rätt behandling kan man leva som vanligt.
Hiv smittar genom oskyddade orala, vaginala och anala samlag, om man delar sprutor med någon som har hiv, eller om hivsmittat blod kommer in i kroppen.
En mamma som har hiv kan smitta sitt barn under graviditet, förlossning eller vid amning.