• "Total nolla, så sorglig!" står det på bilden som Greenpeace projicerade på amerikanska ambassaden i Berlin tidigt på fredagsmorgonen.
Fria Tidningen

”Trump har begått ett historiskt misstag”

Att USA beslutat att dra sig ur Parisavtalet möts av starka fördömanden från miljöorganisationer och civilsamhället.

Klimatöverenskommelsen har syftet att begränsa de globala utsläppen av växthusgaser och har hittills undertecknats av 195 länder i världen. Parisavtalet har ratificerats av 150 länder som står för över 80 procent av utsläppen.

Även om det är oklart exakt hur det kommer se ut när USA drar sig ut har beslutet redan gett upphov till utbredd besvikelse och ilska.

Margaret Huang, som är chef för Amnesty International i USA, kallar det ett "angrepp på de mänskliga rättigheterna".

– Genom att vägra ansluta sig till andra länder i att vidta nödvändiga åtgärder för att drastiskt minska växthusgasutsläppen och mildra klimatförändringarna, säger presidenten i själva verket: "Låt dem drunkna, brinna och svälta"', säger hon.

Michael Brune från den amerikanska miljöorganisationen Sierra Club kallar beslutet för ett ”historiskt misstag”.

– Våra barnbarn kommer att se tillbaka på det med chock och förfäran över hur en ledare kunde vara så verklighetsfrånvänd.

Halten växthusgaser i atmosfären har ökat betydligt de senaste åren från 317 miljondelar 1960 till över 400 miljondelar 2016. Det har lett till att den globala genomsnittstemperaturen stigit med över 0,9 grader Celsius sedan 1960-talet. Temperaturen väntas fortsätta stiga om inte användningen av fossila bränslen begränsas och därmed utsläppen av växthusgaser.

Klimatförändringarna bidrar redan till extrema klimathändelser bland annat smältande glaciärer, oftare förekommande och starkare stormar samt långvarig torka. Det kommer fortsätta att påverka hundratals miljoner människors grundläggande mänskliga rättigheter, påpekar Margaret Huang.

Tidigare har Donald Trump beskrivit klimatförändringarna som ett kinesiskt påhitt. Han har utlovat investeringar i inhemsk kol och olja – industrier som bidragit starkt till utsläppen av växthusgaser.

Michael Brune menar att beslutet är ett svek mot allmänheten.

– Medan länder som Kina och Indien drar nytta av att omfamna den snabbväxande ekonomin för ren energi försöker Trump föra vårt land tillbaka till 1800-talet, säger han.

Enligt Sierra Club finns det redan fler jobb i den rena energisektorn än i den fossila sektorn i USA.

Majoriteten av amerikanerna stöder Parisavtalet. En ny opinionsundersökningen genomförd av Chicago Council on Global Affairs visar att 71 procent av befolkningen stöder det tidigare beslutet att ratificera avtalet och det gäller både republikaner och demokrater.

FN-chefen Antonio Guterres säger att det är "absolut nödvändigt" att världens länder uppfyller sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet men påpekar att avtalet fortfarande har effekt även om ett land inte uppfyller avtalet.

Seychellernas FN-ambassadör Ronald Jumeau säger att länder kommer att gå vidare med åtgärder mot klimatförändringar – med eller utan USA.

– USA:s frånvaro gör varken glaset halvtomt eller halvfullt. Det är fortfarande mer fullt än tomt, säger han.

G7-länderna, EU och Asien har redan bekräftat att de vill fullfölja sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet. EU och Kina har lovat att vid ett kommande möte i Bryssel utarbeta en handlingsplan för att öka sina insatser för att bekämpa klimathotet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu