• Sara-Lo af Ekenstam driver galleri i sin lägenhet. Nästa att ställa ut i pop up-galleriet Hemma Hos är den lokala konstnären Camilla Ekman.
  • Sara-Lo af Ekenstam står bakom pop up-galleriet Hemma Hos.
  • "Det känns svårt men samtidigt spännande att ställa ut hemma i någons privata hem", säger Camilla Engman.
Göteborgs Fria

Ett hem öppet för konsten

Sara-Lo af Ekenstam står bakom pop up-galleriet Hemma Hos. ”Att visa konst hemma skapar en annan atmosfär, det blir intimt och hemtrevligt och skapar nya spännande möten”, säger hon.

I smyckeskonstnären Sara-Lo af Ekenstam lilla enrumslägenheten på Övre Spannmålsgatan finns plats för fler. Något som blir tydligt de dagar som pop up-galleriet Hemma Hos bjuder in till konstutställning.

– Som flest har jag haft runt sjuttio besökare under en dag. Det är också roligt att se att många tar med sina barn, säger Sara-Lo, som till nästa utställning bjudit in konstnären Camilla Engman.

Nyligen hade Camilla Engman, tillsammans med Björn Hellström, en utställning i Vänersborgs Konsthall. Nu väntar ett betydligt mindre rum, vilket blir en utmaning.

– Det svåra med att ställa ut hemma hos Sara-Lo är att hon bor där och har alla sina saker där. Det känns svårt men samtidigt spännande.

Vad ska du visa?

– Jag vet inte riktigt ännu, kanske blir det ett verk där jag använder taket i lägenheten, funderar Camilla Engman.

Sara-Lo af Ekenstam är öppen för dessa idéer och vill gärna att konstnärerna som bjuds in ska experimentera med rummet.

– Det är ändå viktigt att ha kvar hemkänslan. Inför utställningar får jag flytta undan en del saker för att ge plats, vilket ger ett par vändor upp till vindsförrådet, säger Sara-Lo-med ett skratt.

Genom att ha galleriet i sitt eget hem hoppas Sara-Lo att hon kan nå även dem som normalt inte besöker de traditionella gallerierna. Samtidigt kan hon förstå att det kan kännas lite nervöst att klampa in i en främmande persons vardagsrum för att se på konst.

– I början var jag själv nervös för att öppna upp min dörr. Jag visste först heller inte om någon överhuvud skulle dyka upp. Sedan var jag orolig för att det skulle komma jättemånga.

– Många som kommer går ju runt och kommenterar hur jag bor. Det var lite jobbigt att få sitt hem bedömt av andra men det är något som jag accepterar nu. Det är roligt när det kommer besökare som jag inte känner, en del tycker det är så trevligt att de inte vill stiga upp från soffan när det är dags att stänga, säger Sara-Lo af Ekenstam.

Hur väljer du ut konstnärerna som ställer ut?

– Jag vill visa både etablerade och oetablerade konstnärer. Det har blivit några som jag tidigare känner och som bor i stan, men jag försöker hela tiden vidga mitt nätverk och har även bjudit in konstnärer som bor på andra ställen. Jag vill även ha en bredd när det gäller konstnärliga uttryck, sedan finns det begränsningar när det gäller vad som går att visa i det här rummet.

Hur ser framtiden ut för Hemma Hos?

– Jag ser nu fram emot ett samarbete med konstbiennalen och deras satsning Gibca Extended. Det skulle också vara roligt att göra en samlingsutställning med alla de som ställt ut hos Hemma Hos, säger Sara-Lo af Ekenstam.

Fakta: 

Hemma Hos

Var: Övre Spannmålsgatan 2 C.

Nästa utställning: Camilla Engman, 26 maj, kl. 16-20.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Poet som trivs bäst på scenen

Efter debuten som estradpoet förstod Tobias Erehed att han hittat sin grej. Fria träffar honom för att prata om fördomar, estradpoesi och nya skivan Historier.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu