• Oskar Hanska står bakom Verbal Alfa, ett skivbolag som fokuserar på spoken word.
  • Ismael Ataria är den första poeten på det nystartade spoken word-skivbolaget Verbal Alfa.
Göteborgs Fria

Estradpoesi utanför scenkanten

Landets första skivbolag för spoken word är Alfa Verbal, bakom satsningen står Oskar Hanska. Första släppet står den värmländske poeten Ismael Ataria för.

Oskar Hanska är en av våra mest välkända estradpoeter, flerfaldig svensk- och nordisk mästare i poetry slam.

– Genom alla år som jag har varit aktivt har jag märkt en efterfrågan på att ta del av estradpoesi utanför uppläsningssammanhang, säger Oskar Hanska.

Estradpoesi handlar om det direkta mötet med publiken. Att ge ut poesi på skiva kräver ett visst nytänkande, säger Oskar Hanska.

– När rummet och spänningen saknas måste man som poet tänka på sitt uttryck. Det som funkar på scenen kanske inte funkar lika bra på skiva, det gäller att hitta ett uttryck som passar och där man kan använda musik för att skapa en inramning.

Förtroendet att vara först ut på den nystartade skivetiketten har gått till den värmländske poeten Ismael Ataria.

– Han står lite utanför de större scenerna i våra större städer. Han berör dagsaktuella teman i sin poesi politiska men skriver mer om livet i stort. Han är duktig på att förena dessa delar i sitt skrivande, säger Oskar.

Skivan heter Blod, svett, kalorier och korstecken där merparten av texter är hämtade från Ismael Atarias bok Längtan till Whatever som släpps samtidigt. Han beskriver texterna som ett bokslut kring den separation han gick igenom förra året.

– Jag går till botten med mig själv, och tittar på varför det blev som det blev och på vilka skador och vilken historia jag har bakom mig. De femtio procent som jag hade med mig in i förhållandet. Men vi:et i boken är även vi som samhälle.

Ismael Ataria ser texterna som en hyllning till fantasin och till vår storhet, och till förmågan till personlig utveckling. Han beskriver dikterna lite som kampsånger, och tar upp spåret Alla losers lista (Skriv på!) som ett exempel.

– Det är en efterlysning efter fler som vill förändra samhällsstrukturen och hur vi ser på varandra. En vädjan att jag inte ska vara ensam i den här längtan efter värme.

Ataria är uppvuxen i Hagfors i Värmland och är just nu bosatt där, efter att ha bott i större städer periodvis. I allt han gör finns den här blandningen av stad och landsbygd.

– Jag har fått höra att det finns något streetaktigt över mitt skrivande, samtidigt som jag har en berättande ådra som är förankrad i myllan. Det finns ganska mycket av bruksorten i mig, säger Ismael Ataria som menar att spoken word-scenen hittills har varit väldigt urban, de flesta tävlingar och uppträdanden hålls i de större städerna, där många av utövarna också bor.

Ett syfte med det nya skivbolaget är att försöka bredda estrad poesi-scenen.

– Vi kommer att satsa på estradpoeter som skriver för ett möte med publiken, det ska vara lite publikfriande. Vi tror även att skivorna kommer funka bra som ett sätt att fördjupa sig i texterna och även som ett sätt att sprida poesi utanför uppträdandena, säger Oskar Hanska.

Har ni fått ett bra gensvar på satsningen?

– Det har redan hört av sig flera poeter som hört av sig efter vår lansering av skivbolaget. Och alla har varit män, säger Oskar Hanska som har ambitionen att skapa en mer jämställd utgivning.

– Jag har haft kontakt med en poet som inte vill arbeta med vita män i produktionen, vilket är en utmaning då jag själv ingår i den gruppen och som ingår i ett nätverk som till största del består av män. Vi hoppas kunna ge utrymme till fler än de som redan känner sig självklara i sammanhanget, det är en utmaning som känns motiverande, säger Oskar Hanska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett hem öppet för konsten

Sara-Lo af Ekenstam står bakom pop up-galleriet Hemma Hos. ”Att visa konst hemma skapar en annan atmosfär, det blir intimt och hemtrevligt och skapar nya spännande möten”, säger hon.

Göteborgs Fria

Ett proggband med många liv

Träd, Gräs och Stenar lever vidare. Fria träffar Jakob Sjöholm, den enda kvarvarande originalmedlemmen, för att prata om makrobiotik, progg och om nya skivan Tack för kaffet.

Fria Tidningen

Poet som trivs bäst på scenen

Efter debuten som estradpoet förstod Tobias Erehed att han hittat sin grej. Fria träffar honom för att prata om fördomar, estradpoesi och nya skivan Historier.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu