• Abdallah Al Shaar är själv ingen odlare men ser sitt engagemang i Så Syrien som ett sätt att hålla kontakten med revolutionen även nu när han bor i Sverige.
  • ”Det senaste året är det väldigt många med en bakgrund inom odling och intresse för matsuveränitet som skickat fröer”, säger Andrea Pettersson.
  • De flesta som skänker fröer har inte tagit egna, utan köpt färdiga fröpåsar. Vilket som fungerar bra så länge sorterna inte är hybrider utan går att ta nya fröer ifrån.
Landets Fria

Fröer stärker motståndet i Syrien

I Syrien handlar odling både om att överleva och att göra motstånd mot diktaturen. Det svenska initiativet Så Syrien har hittills skickat över 15 kilo frö till syriska odlare.

Ekologiska sorter av grönsaker som bönor, ärtor, aubergine, squash och pumpa. Det efterfrågas mest av de syriska odlare och småbrukare som fö-reningen Så Syrien har kontakt med. Exempelvis handlar det om människor som odlar i sin trädgård eller på tak i städerna, skolor med odlingar, flyktingläger i Libanon och organisationer som stödjer syriska lantbrukare.

För insamlingen av fröer står fem eldsjälar i Malmö. De har en sida på Facebook och syns på olika evenemang som Trädgårdsmässan i Stockholm men får också fröer och donationer genom olika frö- och odlingsföreningar och fröbyten.

Annons

Fröerna förvaras just nu i en stor plastlåda hemma hos Andrea Pettersson i Malmö och skickas efter hand till kontakterna i Syrien.

Idén till Så Syrien kom år 2015 när Andrea Pettersson bodde i Libanon och träffade personer som var engagerade i det europeiska nätverket 15th garden. Så Syrien är den svenska gruppen i nätverket som också finns i Tyskland, Frankrike, Grekland och Turkiet.

Andrea Pettersson är även aktiv i nätverket Malmö-Syrien-solidaritet som startade när revolutionen började.

– För mig och många i det nätverket har Så Syrien varit ett sätt att prata om den syriska revolutionen på ett nytt sätt, och om hur matsuveränitet hänger ihop med att göra uppror mot en diktator.

De delar av Syrien som inte står under regimens kontroll eller är under belägring måste odla sin egen mat för att överleva. Tidigare har allt utsäde kommit från regimen och när regimen mist kontrollen över olika områden har odlarna förlorat både utsäde och jordbruksstöd.

– Det är ett effektivt sätt att frambringa svält. Odling har blivit jätteviktigt i belägrade områden.

Men odlingen är också ett sätt att göra motstånd.

– Syriska aktivister började att odla egen mat för att vara oberoende av Assad och beväpnade grupper och försörja sin lokala gemenskap, säger Andrea Pettersson.

Ju längre konflikten pågår, desto mer beroende blir syrierna av bistånd utifrån.

– Det här är ett sätt att stödja ett långsiktigt arbete. De som lär sig att odla och bli självförsörjande har nytta av det oavsett hur det går i konflikten.

Att Så Syrien samlar in just ekologiska fröer är främst för att odlarna ska kunna bli självförsörjande på fröer genom att ta egna. Dessutom slipper de bli beroende av kemiska bekämpningsmedel.

Sedan starten har Så Syrien lyckats samla in omkring 15 till 20 kilo frö. Nu hoppas Andrea Pettersson att gruppen ska få kontakt med personer som har större mängder utsäde.

– I Frankrike och Tyskland skickar de större kvantiteter av fröer till odlare som odlar på större areal. Det vore jättekul att hitta en ekobonde i Sverige som vet vad den gör och som vi kan koppla till odlare i Syrien. Det är ett önskemål för 2017!

Andrea Pettersson tycker att mediernas rapportering och makthavares utspel kring Syrien har för mycket fokus på ”hårdföra muslimer”.

– Jag tycker att vi har ett ansvar att uppmärksamma att det fortfarande pågår en kamp i Syrien och att det fortfarande handlar om att folk gör uppror mot en diktatur. Det är inte Isis som dödar flest i Syrien, utan Assads fängelser och bomber. Folk gick ut på gatorna i månader innan någon tog upp vapen och de allra flesta i Syrien gör fortfarande icke-våldsmotstånd.

En annan medlem i gruppen är Abdallah Al Shaar. Under revolutionens tre första år greps han två gånger av den syriska regimen innan han flydde till Libanon och blev attackerad av regimtrogna rebellgrupper. Efter det fick han chansen att komma till Sverige.

– Jag har deltagit i den syriska revolutionen ända sedan starten. Revolutionen började för att göra livet bättre och få en regering som respekterar mänskliga rättigheter. Det jag gör nu är en del av min kamp och gör att jag känner att jag fortfarande har kontakt med situationen i Syrien.

Att Abdallah Al Shaar vill stötta just odlare beror på flera saker, säger han.

– Först och främst är de människor och de har rätt att leva. De är mitt folk, det folk som vi gjorde revolution för. Vi försöker att hjälpa dem att stå starka på sina fält och bondgårdar och att kunna leva utan vapen och krig.

Förutom fröer samlar nätverket även in pengar för redskap och bränsle till syriska odlare och arrangerar workshops i grannländerna. Där har syriska odlare lärt sig att ta egna fröer så att de slipper vara beroende av andra.

– På dessa workshops har de också lärt känna varandra och kan utbyta fröer och redskap vid behov.

Dessutom håller en fröbank på att byggas upp i Libanon som syriska odlare kan åka till.

Hur länge tror du att kriget i Syrien fortsätter?

– Kriget fortsätter så länge andra länder stödjer vapenhandeln i Syrien och ser till sina egna intressen, och så länge nationalstaten inte följer lagar och regler kring mänskliga rättigheter. I dag ligger kriget inte längre i syriernas händer utan hos dem som har makten och det är inte längre folkets revolution utan till för dem i världen som har pengar, säger Abdallah Al Shaar.

Fakta: 

Vill du hjälpa till?

Så Syrien efterfrågar i första hand:

  • ekologiska fröer
  • inte hybrider
  • växter som klarar värme och torka
  • fröer av hög kvalitet, alltså inte för gamla
  • gärna större kvantiteter av samma sort, vilket är enklare att hantera
  • fröpåsar som är tydligt märkta med art och sort och eventuella speciella odlingsförhållanden som krävs.

Kontakta Så Syrien på Facebook eller mejla dem på [email protected] så får du veta vart fröerna ska skickas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

Nya småbrukare får mentorer

Nu blir det lättare att börja med småbruk när Förbundet Sveriges småbrukare startar ett mentorskapsprogram.

Landets Fria

Lär dig odla egna frön

Att ta fram egna frön är både enkelt, roligt och viktigt. Här är tipsen för dig som vill komma igång.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu