• Frölagarna stoppar bland annat nordiska odlare från att få tag på sorter från länder med liknande klimat som Norden, exempelvis Kanada, Ryssland och Kina.
Landets Fria

Fröpopup för fria fröer

Många gamla sorter av köksväxter håller på att försvinna, bland annat på grund av hårda EU-regler. Det vill föreningarna bakom Fröpopup ändra på.

– Vi vill väcka frågan om vem som äger våra fröer, och om reglerna kring fröhandeln. Det handlar i förlängningen om att den odlade biologiska mångfalden är på väg att försvinna på grund av de här reglerna.

Det säger Karin Jansson från föreningen Fobo, Förbundet för organisk-biologisk odling, och en av initiativtagarna till Fröpopup i Sverige.

Annons

Ett fröpopup är ett arrangemang där alla kan byta, köpa och sälja fröer, lyssna på föredrag om odling och fröodling och delta i praktiska workshops. Initiativet Fröpopup är en webbplats, en Facebooksida och ett sätt att sprida information om dessa evenemang, som anordnas av andra runt om i landet. Målet är att öka intresset för att odla vårt kulturarv av köksväxter och att få människor nyfikna på nya grönsaker som går bra att odla i vårt klimat.

– Enligt FN har omkring 75 procent av de odlade sorterna redan försvunnit. Det gäller att bevara de få sorter som finns kvar. Det handlar om vår kulturhistoria men också om vår överlevnad. Vi behöver en stor genpool.

Bakgrunden är EU:s frödirektiv som reglerar vilka sorters fröer som får säljas inom EU. Att registrera en sort kräver mycket tid och pengar, vilket gör att många gamla sorter inte registreras. Frölagarna stoppar dessutom nordiska odlare från att få tag på sorter från länder med liknande klimat som Norden, exempelvis Kanada, Ryssland och Kina. Så kallade amatörsorter och bevarandesorter är billigare och lättare att registrera än kommersiella sorter, men många menar att reglerna ändå är för hårda.

– Det är nog bara folk som är väldigt intresserade av frågorna som känner till det här. Det finns ju en massa grönsaker och fröer ett köpa. Många vet inte att ett stort antal sorter som har odlats tidigare håller på att försvinna, säger Karin Jansson.

Idén till Fröpopup kommer ifrån Danmark, där Landsforeningen Praktisk Økologi och Foreningen Frøsamlerne har startat en kampanj med samma namn. Kampanjen har lett till att de danska myndigheterna har tolkat om EU:s frödirektiv och nu gjort det lagligt att byta fröer och för privatpersoner att sälja fröer till varandra utan statlig kontroll eller avgifter. I Sverige har det däremot alltid tolkats som lagligt att byta även oregistrerade fröer.

I Sverige är Fröpopup ett samarbete mellan Fobo och föreningen Sesam, Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. De hoppas även få med sig Norge och Finland i samarbetet. Ett av målen är att påverka Jordbruksverket och andra myndigheter och få dem att se över det svenska regelverket. Regeringens nya livsmedelsstrategi kan vara ett stöd i detta, eftersom det står tydligt att arbetet för att bevara kultursorter är viktigt.

Karin Jansson, föreningen Sesams ordförande Agneta Magnusson och odlaren och författaren Lena Israelsson är alla ute mycket och håller kurser och föredrag kring fröodling och bevarande av olika sorter av köksväxter. Då får de mycket positiv respons, berättar Karin Jansson.

– Folk kommer ofta fram efteråt och vill engagera sig.

Fröpopup startade i Sverige i januari och ska fortsätta så länge som det behövs.

– I Danmark är de inne på tredje eller fjärde året. Vi kör väl på tills vi känner att vi kommit framåt i sakfrågan, och sedan kan det säkert vara kvar som en bra sida. Det finns ingen tanke på att detta ska läggas ner.

Fakta: 

Läs mer, hitta evenemang och få tips om hur du ordnar ett eget på www.fropopup.se eller Fröpopup på Facebook.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig odla egna frön

Att ta fram egna frön är både enkelt, roligt och viktigt. Här är tipsen för dig som vill komma igång.

Landets Fria

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu