• Nina Haber, Tove Wiréen och Åsa Gustafsson gör upp med begreppet mansplaining.
Göteborgs Fria

De är trötta på mäns förklaringar

Succén För alls trevnad får nypremiär. Det är en föreställning där män får lära sig att använda öronen. ”Jag har jättekloka saker att säga, men ingen har lyssnat, nu är det dags att ändra på det”, säger Åsa Gustafsson.

Mansplaining hör till våra mest debatterade nyord. Begreppet lanserades av författaren Rebecca Solnit i essän Män förklarar saker för mig.

Boken blev en ögonöppnare för många, även för Åsa Gustafsson som lusläste boken tillsammans med Tove Wiréen och Nina Haber. Med inspiration från boken skapade de en föreställning med ambitionen att ”vänligt men bestämt krossa patriarkatet”.

– Ja, det är väl vad vi vill göra. Tanken är att tydliggöra problemen, orsaker och verkan, och att ge strategier för att bemöta ojämställdheten, säger Åsa Gustafsson, som i dag är sysselsatt med repetitionerna inför den kommande revyn Klåda.

För allas trevnad hade premiär i februari och spelades för utsålda hus på Stora Teatern, Vara Konserthus och Sagateatern i Lidköping. Nu väntar en välkommen nypremiär på Hagateatern.

– Föreställningen är mer aktuell än någonsin. Glädjande nog går det se en våg av feministisk medvetenhet i dag, säger Åsa Gustafsson, som tillägger att det ändå finns krafter att motarbeta.

– Vi har inte ändrat så mycket i föreställningen, men jag tror att vi kommer stoppa in vissa aktualiteter, utan att nämna några namn så rör de främst en blond man.

Att skapa trevnad för alla är inte det lättaste. Titeln väcker frågor. Åsyftas det som är minst otrevligt för alla? Vad eller vem är det som bestämmer det och på vilka grunder i så fall?

– För allas trevnad måste vi nog förändra vårt sätt att tänka. Att tvingas lyssna på män som förklarar saker är så vanligt förekommande. Jag har själv ställt mig frågan varför ingen lyssnar på mig. Har det med att män har starkare röster? Men när jag försökt att tala med en annan röst har inte hjälpt. Jag har jättekloka saker att säga, men ingen lyssnar, nu är det dags att ändra på det, säger Åsa Gustafsson.

För Åsa Gustafsson är det inga problem att räkna upp egna erfarenheter från teatervärlden.

– När jag ringde upp teatrar för att fråga om samarbeten kunde jag få svaret: ”Tyvärr, vi har redan en kvinna i föreställningen”. Det var ett tag sedan jag fick det bemötandet. I dag kan man inte säga så, vilket är ett tecken på att vi kommit en bit på vägen. Men jag har rört mig i många manliga miljöer där det här problemet blir tydligt. När jag spelade bandy var det likadant. Trots att jag spelade i A-laget var det ett annat A-lag som räknades, nämligen herrarnas.

I musikvärlden ser det inte bättre ut, konstaterar Åsa Gustafsson, som berättar hur Lotta Wenglén, som står för musiken i För allas trevnad, ofta får lyssna till manliga tekniker som gärna förklarar hur man ska få fram det bästa gitarrljudet.

Ett svåröverträffat exempel på mansplaining drabbade Rebecca Solnit som på en tillställning träffar en man som börjar förklara handlingen i en aktuell bok för henne. Problemet är att det är Solnits egen bok mannen pratar om. När hon påpekar detta för honom fortsätter han ändå utläggningen. En envägskommunikation som trots allt gav utdelning då Solnits fick idén att skriva Män förklarar saker för mig.

Hur ska man få tyst på män som älskar sin egen röst?

– Det är svårt, säger Åsa Gustafsson och funderar ett tag. Att hitta en fungerande strategi vore bra, det skulle spara tid för alla. Det är jobbigt att sitta och lyssna på någon som berättar något jag redan vet. Det är nog viktigt att vara tydlig. Tove är bra på det, hon kan med pondus säga: ”Du, det du berättar känner jag redan till”.

Fakta: 

För allas trevnad

Nypremiär: Hagateatern, kl 19, 29 mars, 31 mars och 1 april.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Göteborgs Fria

Spåret som leder till teaterupplevelser

Längs hållplatserna Hagakyrkan och Chapmans torg ligger de fria teatrarna på rad. I morgon är ett utmärkt tillfälle att besöka dem då det är Teaterstråkets dag.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu