• De tre sjömännen som sadlar om till bageriyrket i Tårtan spelas av Carita Jonsson, David Sperling Bolander och Gunnar Källström. I apkostymen döljer sig Nina Särkimäki.
  • Teaterstråket synliggörs med teatermasker som sitter uppsatta vid spårvagnshållplatserna.
  • Nasrin Barati är grundare av Teater Sesam, en av stadens äldsta fria teatergrupper.
Göteborgs Fria

Spåret som leder till teaterupplevelser

Längs hållplatserna Hagakyrkan och Chapmans torg ligger de fria teatrarna på rad. I morgon är ett utmärkt tillfälle att besöka dem då det är Teaterstråkets dag. GFT tittar in hos Dramatiska teatern som presenterar en egen version av den klassiska tv-serien Tårtan.

Det var för fyra år sedan som Emil Klingvall, konstnärlig ledare och skådespelaren på Teater Jaguar, fick idén till Teaterstråket efter att ha konstaterat att de fria teatrarna ligger som ett pärlband längs Karljohansgatan med förlängning mot Järntorget och Hagakyrkan. Han presenterade idén under ett utvecklingsmöte med Teatercentrum vilket ledde till att projektet tog fart.

– Om man följer spårvagnslinjerna 3 eller 9 från Chapmans torg till Hagakyrkan via Stigbergstorget, Masthuggstorget och Järntorget finns det inte mindre än tretton teatrar samlade utmed den sträckan. Teatrar som tillsammans spelar över 1000 föreställningar per år. Här kan man se allt från nyskriven barnteater till klassisk dramatik. Vi vill med Teaterstråket lyfta fram och synliggöra för göteborgarna det stora utbudet och bredden på teater som finns i Göteborg, säger Emil Klingvall.

I morgon, lördag, arrangeras Teaterstråkets dag med förmånliga biljettpriser till ett flertal föreställningar. Flera av teatrarna har högaktuella föreställningar, som Folkteatern där Alejandro Leiva Wengers Folkbokförarna hade premiär i september medan Teater Jaguar fortsätter med succéföreställningen Det stora äventyret, skriven och regisserad av Ika Nord. GEST har en premiär som väntar och bjuder in till öppen repetition av These halcyon days.

Ett stenkast från hållplatsen Stigbergstorget huserar Göteborgs dramatiska teater som förra veckan hade premiär för Tårtan. Manuset är nyskrivet av Carl Johan De Geer, som tillsammans med Håkan Alexandersson var upphovsman till den klassiska tv-serien från 1972.

Kultförklarad blev Tårtan med tiden, faktum var att ingen brydde sig om serien när den hade premiär och från SVT:s sida sågs serien som en katastrof. I dag har de flesta 70-talister starka minnen av Tårtan.

– Jag såg serien när den repriserades för första gången. Jag minns den tydligt. Den var lite konstig, men man ville ändå se nästa avsnitt. Sedan kommer jag ihåg att min pappa var väldigt road av Tårtan, säger Erik Åkerlind, som nappade på att göra teater av Tårtan efter att visartisten Gunnar Källström kom upp med idén.

När de tre sjömännen Frasse, Janos och Hilding bestämmer sig för att gå iland för gott hamnar de på ett bageri som de får ta över. De kan inget om yrket och missödena som inträffar är många. Lyckligtvis har den förra ägaren lämnat sitt tårtrecept som de bygger vidare på: ”Socker, grädde, nötter, mandelflarn, en liten ros av marsipan, smörkräm, krikon, snabbkräm, gott gelé, Frasses deg, en flaska saft och så en liten klick med sylt”.

Att det är svårt att driva en egen rörelse går fram med tydlighet. Är det lika svårt att driva en egen teater?

– Ja, vi känner igen oss i många situationer, skrattar Erik Åkerlind. ”De slet i sin källare”, står det i manus, och det är något som vi känner till väl, säger Erik med syftning till att Dramatiska teatern huserar i en källarlokal.

Originalmanuset till Tårtan bestod endast av ett par rader till varje avsnitt, mycket handlade om improvisation. Men när Carl Johan De Geer fick i uppgift att skriva ett nyskrivet manus blev det desto längre.

– Det tog över två timmar för oss att när vi hade vår första genomläsning, sedan har vi bearbetat det så att det funkar för föreställningen, och lagt till några musiknummer. Mycket av de anarkistiska inslagen från tv-serien finns givetvis kvar och det är mycket av humor i Buster Keaton, Bröderna Marx och Chaplins anda, men det finns också mycket allvar i föreställningen. När serien gjordes fanns ett tydligt uppror mot konventioner och all form av korrekthet. Sedan tycker jag att den handlar om hur vi egentligen mår i samhället. Man kan säga att det finns många bottnar på tårtan, säger Erik Åkerlind.

Vid hållplatsen Chapmans torg huserar, förutom tidigare nämnda GEST, Teater Sesam, en av de äldsta fria grupperna i staden. Inne på dockteatern arbetas det för fullt inför premiären av Puttrik, som har premiär i slutet av månaden. Under Teaterstråkets dag kommer man att presentera scener ur den nya föreställningen, som handlar om en pappa som är helt uppslukad av ett datorspel. Puttrik önskar att spelet kunde försvinna så att pappa kunde få lite mer tid åt honom. En önskan som går i uppfyllelse.

Trots att Teater Sesam alltid får fina recensioner för sina genomarbetade produktioner är det fortfarande svårt att nå ut brett med dockteater, kanske beroende på att det fortfarande finns en stor okunskap kring teaterformen. Att ingå i Teaterstråket såg Nasrin Barati som en möjlighet att nå ut till fler.

– Emils förslag var ett genidrag tycker jag. Vi har så många fina teatrar här i Göteborg. Men folk i allmänhet känner bara till de stora institutionerna. Teaterstråket ger de fria grupperna ett nytt skyltfönster. Det är tydligare för göteborgarna att teatrarna ligger tätt, att de är lätta att nå och att det finns ett rikt och vitalt teaterliv, säger Nasrin Barati.

Fakta: 

Teaterstråket

Startades: 2013

Vad: Ett samarbete mellan de tretton teatrar som ligger mellan Hagakyrkan och Chapmans Torg.

Teaterstråkets dag: Firas 15 oktober.

Mer info: www.teaterstraket.se/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Göteborgs Fria

Att berätta sin historia baklänges

Marwan Arkawi flydde från Syrien och lever nu i Sverige. Föreställningen Det levda baklänges ger en unik inblick i Marwans resa och möte med den svenska migrationspolitiken.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu