• Elisabeth Göransson och Karin de Frumerie under repititionerna av Här skulle vi leva, tillsammans.
Göteborgs Fria

”Jag vill ställa mig själv till svars”

Kristian Hallberg har i det treåriga projektet Roadtrip i regionen skrivit tre pjäser för Folkteatern. På lördag har den andra pjäsen Här skulle vi leva, tillsammans urpremiär. GFT träffade Hallberg som faktiskt har ännu en premiär samma dag.

Det hela började med att Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl kontaktade Kristian Hallberg. Hon hade en idé om att göra ett längre pjäsprojekt med utgångspunkt i den turnerande utställningen Vi är romer som bland annat visades på Göteborgs Stadsmuseum. Kristian Hallberg nappade, och ville fysiskt följa i utställningens fotspår på dess resa runt i Västra Götaland. Han spenderade en vecka i Grästorp, i Lilla Edet och i Falköping. Detta resulterade i tre pjäser.

– Varje pjäs är starkt kopplad till var sin plats. Jag var i de olika orterna, hängde på caféer och tjuvlyssnade på folks samtal, förklarar Kristian Hallberg.

Förra våren hade den första delen – Jag var här först – som utgick från Lilla Edet. I morgon, lördag, är det premiär för pjäsen från Grästorp. Här skulle vi leva, tillsammans, i regi av Kristina Hagström-Ståhl, handlar om ett par som varit gifta i många år. De har nyligen haft en kris, och stämningen är tryckt.

– De bestämmer sig för att låta en fattig, hemlös flicka hjälpa dem med sysslor i hemmet, för att de ska få mer utrymme. Men det är inte så enkelt, berättar Kristian Hallberg.

Trilogin behandlar socialt och osynligt utanförskap och hur människor som faller utanför normen inte nödvändigtvis heller kommer överens.

– Den diskuterar klyftorna i samhället ur ett intersektionellt perspektiv. Och hur vi – när vi försöker vara som godast – blir de största förövarna, med vår illvilliga välvilja, förklarar han och tilläger att det var en utmaning att skriva flera, delvis sammanhängande pjäser.

– De är fristående men hänger ihop tematiskt, och så kommer vissa karaktärer igen, säger Kristian Hallberg.

Skeletten till pjäserna skrev han under veckorna i Grästorp, Lilla Edet och Falköping. Sen har han haft lång tid på sig att skriva färdigt dem. Den sista pjäsen, från Falköping, håller han på med nu.

– Det har varit lyxigt att ha så mycket tid. En stor del i att skriva är att låta texten vila. Mycket tid tillåter dessutom att du kan ta bort dina darlings, förklarar han.

Veckorna i Grästorp, Lilla Edet och Falköping var under en turbulent tid i Hallbergs liv, säger han.

– Jag känner igen den jag var och den blick jag hade då i pjäserna. De präglas mycket av självhat. Min dramatik de senaste åren har gått ut mycket på att jag vill ställa mig själv till svars.

Kristian Hallberg började skriva teater efter gymnasiet. Han startade Teater Torstenson med ett par vänner, och skrev ett flertal pjäser som de sedan satte upp. Sen läste han dramatikerutbildningen vid det som då hette Dramatiska institutet, nu Stockholms dramatiska högskola. Men för Kristian Hallberg var det inte alltid självklart att han skulle skriva just för teatern. Det var texten i sig som intresserade honom.

– Men jag älskar teatervärldens kombination av ensamhet och sällskap, säger han.

Just nu skriver Hallberg på sista delen i Roadtrip i regionen. Men inte nog med det. Kristian Hallberg har alltid flera pjäsprojekt på gång. Närmast väntar en pjäs för Galeasen i Stockholm, en för Masthuggsteatern i Göteborg och en för Köpenhamns musikteater.

– När en pjäs jobbar får de andra pjäserna vila. Jag är en alldeles för splittrad person för att kunna koncentrera mig på en sak i taget, säger Hallberg som faktiskt har ytterligare en premiär att se fram emot denna helg.

På Aftonstjärnan har hans pjäs True love will find you in the end, i regi av Anders Tolergård, premiär på Aftonstjärnan på lördag. Den sätts upp av den fria teatergruppen Teater von Under.

– Pjäsen skildrar en kärleksrelation som brustit. Det som blir kvar, och vad som händer med allt det man lovar varandra. Vad som blir av det, säger Kristian Hallberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2023 Fria.Nu