• Litauiska konstnären Esther Shalev-Gerz är en av fyra konstnärer som deltar i Smittande oro, smittande mod. De andra konstnärerna är Kendell Geers, Nina Bondeson och Michael von Hausswolff.
Göteborgs Fria

Konstprojekt hyllar det fria ordet

På onsdag avtäcks Esther Shalev Gerz konstverk på Mölndals stadsbibliotek. Det är det första av fyra konstnärers verk skapade för projektet Smittande oro och mod.

Konstnären och curatorn Jörgen Svensson har bjudit in fyra konstnärer till projektet Smittande oro och mod där temat är mod, rädsla, yttrandefrihet och demokrati.

De medverkande konstnärerna är Esther Shalev-Gerz, Kendell Geers, Nina Bondeson och Michael von Hausswolff. Konstverken som visas kommer att cirkulera i hela göteborgsregionen. Varje bild visas parallellt under fyra perioder i tolv kommuner i regionen.

På Mölndals stadsbibliotek avtäcks Esther Shalev-Gerzs verk på onsdag.

– Vår förhoppning är att konstverken ska kunna fungera som verktyg och som en utgångspunkt för diskussion kring demokrati och yttrandefrihet – och på så sätt stärka samhället och bidra till att väga upp mot oro och negativa krafter, säger Åsa Tollbom utvecklingsledare Mölndals stad och en del av projektgruppen, i ett pressmeddelande.

Konstnären och curatorn Jörgen Svensson står bakom valet av de deltagande konstnärerna.

– Jag har valt konstnärer utifrån vilka jag tror kan leverera något konstnärligt intressant som är kopplat till det övergripande ämnet. Samtliga konstnärer har antingen egna erfarenheter av att bli ifrågasatt för sin konst eller intresserat sig för konstens roll och möjligheter i samhällsdebatten.

Vad är dina förhoppningar med utställningen?

– Jag tycker det är ett väldigt viktigt projekt med tanke på vad som sker i samhället och i vår omvärld. Jag har också i mina kontakter med konstnärerna märkt att även de tycker det är ett viktigt initiativ. Sedan får man vara ödmjuk med hur mycket ett sådant här projekt kan påverka sakernas tillstånd. Man ska nog se det som en pusselbit bland många andra för att behålla och utveckla ett öppet och demokratiskt samhälle, säger Jörgen Svensson.

Fakta: 

Smittande oro och mod

Medverkande kommuner: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Projektet drivs gemensamt av de tolv deltagande kommunerna.

Vernissagedatum: 1 februari, 1 mars, 5 april och 3 maj.

Pågår till och med: Maj

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstprojekt väcker debatt om dödsstraff

I konstprojektet Gränsland, mellanrum, avgrunder utforskar konstnärer historiska avrättningsplatser i Gävleborgs län. En av de medverkande konstnärerna är Erik Rask.

Fria Tidningen

Artotek ger ombyte på väggarna

Låna hem konst precis som du gör med böcker på biblioteket. Konstnären Hans Carlsson driver ett artotek som nu tillfälligt öppnar i Mölnlycke.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu