Stockholms Fria

Teater för de allra minsta barnen

Small size days är ett globalt nätverk som arbetar för att främja scenkonst för barn 0–6 år. För tredje året i rad arrangeras ett gemensamt evenemang, där föreställningar och andra aktiviteter hålls samtidigt runt om i världen. Teater Tre bidrar med en föreställning för bebisar 6–18 månader.

– 54 länder deltar, vi är den enda svenska teatern som är med, säger Sara Myrberg, konstnärlig ledare för Teater Tre. Syftet är att lyfta statusen på konst för de yngsta och inspirera varandra och ta del av våra respektive erfarenheter.

I år har Teater Tre bjudit in Ögonblicksteatern, som kommer att ge föreställningen Här är jag! Den vänder sig till bebisar i åldrarna 6-18 månader och bygger på böcker och bilder av Stina Wirsén.

Några speciella riktlinjer för hur föreställningarna som ges inom ramen för Small size days ska utformas finns inte.

– Det är fritt fram för alla inblandade parter att göra allt möjligt, det är allt från dockteater till rörelseteater och musik. Vi samlas kring passionen för att utveckla scenkonsten för de alla yngsta, säger Sara Myrberg.

Vad utmärker teater för små barn?

– Det krävs att man nästan utför ett forskningsarbete – hur långa ska föreställningarna vara? Vad kan barnen ta emot? Hur ska estetiken se ut? Respekten för det lilla barnets upplevelse är det viktigaste, det ska vara roligt och härligt för dem att besöka teatern. Man har alltid tanken att de här små människorna kanske upplever teater för första gången.

Hur gör man för att fånga barnens uppmärksamhet?

– Ljudkänsligheten är stor hos små barn, så ljud är ett sätt att få uppmärksamhet. Man jobbar också med kortare dramatiska bågar, nya saker måste hända fort. Man får gärna jobba med humor så att de tycker att det är roligt och skönt att vara där. Men en 4-6-åring klarar mycket mer komplexa berättelser. Man måste ha en kunskap kring sin åldersgrupp och publik, säger Sara Myrberg.

Fakta: 

Läs mer om evenemanget på www.teatertre.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu