Debatt


Insändare

  • Det är stora steg som gäller, och de måste tas nu, skriver Elvin Landaeus Csizmadia.
Landets Fria

Ekotrenden rättfärdigar en ohållbar konsumtion

Ska vi klara klimatmålen måste vi göra mer än att köpa ekologiskt, skriver Elvin Landaeus Csizmadia i Höör.

Vi ser det numera överallt: på gatorna, skolorna, arbetsplatserna och i mataffärerna. Det är stora gröna skyltar med texten ”Allt är ekologiskt!” eller positiva uppmaningar att köpa ”klimatsmart”. På bussarna står det ”biogas för ett grönare Lund”, och att ta tåget är tydligen ett ”bra miljöval”. Trots att jag inte alls är särskilt gammal (16 år) har det varit svårt att undgå hur mycket som faktiskt förändrats bara de senaste åren. Åtminstone medvetenhetsmässigt, märkesmässigt och reklammässigt. Det har blivit klimatkalas! Nu är det endast medelmåttigt miljö-mysiga och eko-vänliga lösningar som gäller! Nu är det slut på alla föroreningar, besprutningar och förstörelse! Eller?

Frågan är om inte den nya så kallade miljömedvetenheten egentligen bara är en ny, fräschare form av ignorans. Är kanske inte detta endast nästa steg i vår klimatförnekelse? För visst blir vi allt lite bländade av de gröna eko-etiketterna? Visst blir vi lite mer positivt inställda till det annars katastrofala kapitalistsystem vi har? Visst kan vi nu med allt modernt klimattänk fortsätta med att konsumera som aldrig förr? Att rättfärdiga irrationellt agerande är inte ett problem för oss människor, det är snarare något vi sysslat med hur länge som helst. Frågan är när vi ska inse att det inte under några omständigheter är etiskt försvarbart att förbruka resurser som inte finns, och framför allt resurser som någon annan behöver väldigt mycket mer än vi.

Earth Overshoot Day inträffade i början av augusti i år. Det är tidigare än någonsin. Det är den dagen då vi förbrukat så mycket resurser som jorden kan producera på ett år. Allt efter det är alltså ett lån. Ett lån från framtiden. Ett lån från våra barn. Ett lån som blir större för varje dag som går, så länge vi fortsätter våra ohållbara livsstilar. För det är just vad de är: ohållbara. Och det är just vad det handlar om: livsstilar. För att rädda djuren, naturen och människosläktet från att gå under räcker det inte med små förändringar. De måste vara livsomställande.

Ska vi faktiskt klara de klimatmål som våra världsledare verkar vara någorlunda överens om måste vi göra mer än att köpa ekologiskt. Vi måste skrota våra bilar, investera i förnybar energi och sluta äta kött. Och antagligen räcker inte ens det för att hålla temperaturen under två grader. Nej, det är stora steg som gäller, och de måste tas nu!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu