• Gustav och Marie Mandelmann bor på Djupadal tillsammans med ankor, får, kor, hönor, hundar och katter. Fyra barn hör också till familjen.
Landets Fria

Mandelmanns: ”Vi vill visa ett alternativt sätt att leva”

Kalvning, halmhusbygge, ystning och så klart en del odling. I veckan är det premiär för dokumentärserien Mandelmanns gård, om livet på en Kravmärkt gård på Österlen.

För tjugo år sedan flyttade Marie och Gustav Mandelmann från Stockholm till sin drömgård Djupadal på Österlen i Skåne. Byggnaderna var igenvuxna men där fanns havsutsikt och 60 hektar kuperad mark att sätta tänderna i.

– Vi hade känt oss instängda i staden länge och det blev härligt att få rumstrera om på den här marken, säger Gustav Mandelmann.

Långsamt har de byggt upp en verksamhet som gör dem självförsörjande på grönsaker, frukt och kött. På somrarna är gården öppen för allmänheten och det är många som passar på att svänga förbi för att äta lunch lagad av trädgårdens råvaror, beskåda de kreativa odlingslösningarna och låta barnen titta på djuren. Två böcker har det blivit också, Självhushållning på Djupadal och Mandelmanns köksbok.

Nu öppnar sig ännu en möjlighet att ta del av familjens liv och arbete, genom serien Mandelmanns gård. Där får tittarna följa vardagen på gården från april till september.

– I det första avsnittet är det tidig vår och det är dags för kalvning. Senare blir det en del odling så klart. Och vi förädlar, syrar och gör must, ystar lite ost, lagar hus med lera och bygger insektshotell, säger Marie Mandelmann.

Hon hoppas att programmet ska vara roligt och lärorikt utan pekpinnar.

– Vi vill visa ett alternativt sätt att leva. Det är viktigt nu i detta tidevarv. Vi är glada om vi kan inspirera några med våra energival, hur vi äter och odlar och hur djuren har det.

Det bästa med livet på gården tycker hon är att kunna följa årstiderna och leva närmare naturen.

– På somrarna jobbar vi som mest och på vintern när det är mörkt och kallt tar vi det lite lugnare. Det känns som en mer naturlig livsrytm.

Att vara självförsörjande handlar även om att hushålla med sig själv, menar Gustav Mandelmann.

– Jag tror att man ska göra många olika saker för att inte slita ut sig. Många gör en sak för mycket, som att sitta på ett kontor. Människan har så många talanger och det gäller bara att hitta en stig som passar en själv. Vi vill visa hur vi hittade vår.

Mandelmanns gård har premiär 12 januari klockan 21 på TV4.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

Planerad ekoby ska rymma allt

En ekoby med plats för boende, odling, förnybar energi och sociala företag planeras i Kalmar eller på Öland.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu