• Tanvir Mansur håller i trådarna under årets Socialistiskt forum i ABF-huset.
Stockholms Fria

”Konflikt och samförstånd en del av vår politiska vardag”

”På Socialistiskt forum kan du träffa folk som organiserar sig för förändring”, säger Tanvir Mansur på ABF Stockholm.

På lördag, den 26 november, är det dags för årets största socialistiska sammankomst i Stockholm. Det är femtonde året som ABF Stockholm och LO arrangerar Socialistiskt forum och årets tema är konflikt och samförstånd.

– De här spännande begreppen sammanfattar ofta olika vägval som vi gör i politiken. Det kan handla om förhandling eller strejk, eller om vi ska sträva efter revolution eller reformism. Begreppen går rakt in i vår politiska vardag, säger ABF Stockholms verksamhetsutvecklare Tanvir Mansur.

Forumet öppnar med en programpunkt om USA:s presidentval. Donald Trumps seger går inte att vifta bort och lär säkert nämnas i fler punkter än den som uttryckligen handlar om valet.

– Vi har bjudit in Daraka Larimore-Hall från Demokraterna i Kalifornien. Han kommer att prata med svenska opinionsbildare om valresultatet. Hur kunde det hända? Vad händer nu och vad händer med fackliga och sociala rörelser i USA, som Fight for 15 och Black lives matter? Direkt efter valet använde människor resultatet som ett sätt att rättfärdiga misshandel och trakasserier mot invandrare och icke-vita. Det är en konflikt. Då är frågan, ska vi acceptera valresultatet och leta samförstånd med Donald Trump?

Tanvir Mansur tycker att man ska besöka Socialistiskt forum därför att det är en plats där något nytt kan födas.

– Det är en plats där du kan träffa människor som organiserar sig för förändring i samhället. Och för att kunna möta högervindarna så måste vi organisera oss.

Vad är nytt i årets forum?

– Det är inte helt nytt, men för två år sedan byggde vi om entréplan. Från att ha sett ut som en gammal t-banestation är entrén i dag en mysig mötesplats för människor som vill organisera sig eller bara sitta och plugga. Där ska vi ha second hand-försäljning av kläder som RFSL Newcomers håller i. Pengarna går till deras arbete med nyanlända hbtq-personer.

Men en nyhet är att ni har dubblat bordshyran för utställare till 1 000 kronor. Varför?

– Som civilsamhällsaktör har vi ett ansvar i att säkerställa en sund och stabil ekonomi. Det är inte vårt huvudfokus men är ett viktigt verktyg för att kunna fortsätta finnas och erbjuda verksamhet som gör skillnad.

Omkring 3 000 personer brukar komma men förra året såg man en nedgång med omkring tusen besökare. Tanvir Mansur hoppas på minst 2 000 besökare.

Vad får man inte missa i år?

– Bra fråga, det är alltid många punkter. Men vi har ett stort program om Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden. Det är en av de största striderna både internt inom vänstern och generellt i politiken.

Fakta: 

Schlingmann till Socialistiskt forum

Kriget i Syrien, yttrandefriheten i Turkiet, potatisrevolutionen 1917 och konflikten i Göteborgs hamn är något av det som diskuteras i årets forum. Programmet finns här, på ABF Stockholms hemsida. Här är några mer udda programpunkter för kräsna besökare:

• Gruppen Röda nördar ger en ny ingång till politiken. En speldag om makt med spel som Splitters!, Resistance och Guillotine. Ta gärna med egna spel. Kl 10–17, Utö.

• Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann deltar i en programpunkt med bland andra Göran Greider och Daniel Suhonen. Frågan lyder: ”Hur ska vänstern vinna majoritet med dagens politiska värderingar?” Kl 13.15, Z-salen.

• Hämta talonger vid LO-distriktets bokbord och gå en tipspromenad om otrygga anställningar, låga löner och frekventa sjukskrivningar. Kl 15.15, Aspö-Blidö.

• Det går ett spöke genom ABF-huset... Vad bourgeoisie och proletariat betyder i dag kanske vi får veta när Teater Apropå tar sig an Marx och Engels klassiska text Kommunistiska manifestet på scen. Kl 16, Ateljén.

• Skippa forumet och gå direkt på festen. Temat är ”Rörelsen” och det blir det klubb och livemusik med bl a RMH Sound System, Gärigheter, Vulkano och Seluah. Kl 20–03, entréplan. I Restaurang Cirkeln på plan 1 vänder bl a socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Bilan Osman och Stina Oscarson plattor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"En jämlik stad gör alla rikare"

Bara hyresrätter, gratis kollektivtrafik, utbildning på lika villkor – så ser mina drömmars stad ut, skriver Jessica Hallbäck.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu