• I sina drömmars stad vill Jessica Hallbäck bara se hyresrätter. På bilden Bromsten med Rinkeby i bakgrunden.
Stockholms Fria

"En jämlik stad gör alla rikare"

Social rättvisa och jämställdhet genomsyrar Jessica Hallbäcks önskelista inför julen.

När jag åkte tunnelbana i Paris för några veckor sedan sa personen jag var med att jag, ju närmare vi kom centrum, skulle studera vilken typ av människor som klev på tåget. Vi åkte från Barbés, ett område som räknas till Väst- och Nordafrikas del av staden. Ju närmare vi kom de centralare delarna, desto vitare blev resenärerna.

Jag kunde förstås inte låta bli att tänka på hur Stockholm ser ut där jag stod i ett tåg under marken i Paris, en stad som rymmer nästan hela världen. Jag har alltid sett Stockholm som en starkt segregerad stad och inte utan belägg, undersökningar visar att Stockholm är en av de mest segregerade städerna i Europa. Ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter har enligt en studie bidragit till att rika och fattiga bor allt längre från varandra. Samma studie visar också att klass är den största frågan.

I en stad där olika samhällsgrupper lever allt längre från varandra blir förståelsen dem emellan allt mindre. De rika blir bara rikare av andra orsaker än segration, men på grund av den så ser de inte längre de mindre privilegierade i samma utsträckning och behöver därför inte tänka på dem. Det dåliga samvetet behöver liksom inte visa sig så ofta – det är lättare att blunda när grannen har det minst lika bra som en själv.

För mig är det självklart att en segregerad stad är något dåligt och därför tror jag på en stad där vi blir rikare av att mötas och dela kunskap. Att mötas över gränser ger ökad förståelse och bidrar till att gränserna faktiskt suddas ut. I min idealvärld skulle det inte finnas några klasser alls, inga rika eller fattiga. Alla skulle ha en bostad och alla områden lika attraktiva att bo i.

Med det sagt och eftersom det är jul så passar jag på att göra en önskelista. Så älskade stockholmare, kan vi kämpa för att Stockholm blir lite mer så här:

• Gratis kollektivtrafik. I dag är den alldeles för dyr för många, särskilt för dem som bor längre från centrum och dessutom är beroende av tunnelbana och buss.

• Bara hyresrätter. Bostäder ska inte vara något en tjänar pengar på. Jag hatar ordet bostadskarriär.

• Inga privata skolor. All utbildning ska ske på lika villkor. Och när vi ändå är inne på skolvärlden: avskaffa läxorna, det är en klassfråga.

• Kvinnor och män är lika mycket värda. Behöver jag argumentera för den punkten?

• Kaféer och restauranger ska erbjuda olika pris beroende på livssituation. Personer utan arbete, studenter och pensionär ska också kunna gå ut och vara sociala. Människor måste få möjlighet att mötas och det skulle vara fantastiskt om fler började prata med varandra.

• Bort med jättekedjor och dyra gallerior. De konkurrerar ut mindre butiker, restauranger och så vidare.

• Levande områden överallt. Bort med sömniga förorter: butiker och kaféer ska kunna gå runt även utanför innerstan.

• En stad där alla arbetar med vad de tycker om och inte 40 timmar i veckan. Det är galenskap att vi jobbar så mycket som idag och helt orimligt att vi arbetar för att rika ska bli rikare. Vi behöver inte tillverka produkter och tjänster i det tempo vi gör i dag. Vi ska minska konsumtionen och jobba mindre.

• Tandvård likställs med sjukvård. Det ska inte kosta en förmögenhet att laga ett hål. Alla ska ha råd med tandläkare.

• Kraftigt minskad biltrafik, gör om bilvägar till cykelvägar. Staden blir vackrare och miljön gladare.

• Fler gratis aktiviteter för barn. Många familjer är idag uteslutna från vissa aktiviteter. Tänk om alla jobbade mindre och istället hade tid och energi till att vara aktiva i föreningslivet?

Önskelistan kan göras längre och förändras antagligen under resans gång. Men visst är det fantastiskt att skapa sig en vision över en drömstad istället för att bara hata på det som finns?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu