• En nickedocka? Det anser demonstranter om president Park Guen-hye. Nu kräver allt fler hennes avgång.
  • President Park Geun-hye.
Fria Tidningen

Sydkoreaner kräver presidentens avgång

Mycket är annorlunda sedan president Park Geun-hyes far, den forne diktatorn, styrde landet; men samma mystiska, sektliknande familj är fortfarande inblandad. Nu har den sydkoreanska befolkningen fått nog av den andliga rådgivarens inflytande över politiken.

Enligt polisen var de 40 000–50 000. Enligt arrangörerna deltog så många som 200 000 i lördagens protester mot presidenten i Sydkoreas huvudstad Seoul. Klart är att det rörde sig om tiotusentals och att demonstranterna lyckades blockera en 16-filig motorväg. Men protesten var fredlig och dominerades av personer som lugnt bar på levande ljus.

– Jag tog med mitt barn så att hon får bevittna levande demokrati, sa en demonstrant till CNN:s utsända.

– Och även för att visa henne densna mörka tid i vår historia.

Demonstranterna kräver president Park Geun-hyes avgång. Presidenten anklagas för att ha låtit sin nära vän och inofficiella rådgivare, Choi Soon-sil, som inte innehar någon regeringspost, få tillgång till konfidentiella statliga dokument och även förhandsgranska presidentens tal.

Sydkoreanska medier och oppositionen anklagar Choi för att ha utnyttjat denna nära, exklusiva relation till presidenten för att tvinga företag att donera pengar till hennes stiftelser. Polisen begärde i onsdags Choi häktad misstänkt för maktmissbruk och försök till bedrägeri. Även den tidigare sekreteraren för privata presidentfrågor har begärts häktad för att ha överlämnat statliga dokument till Choi. Allt fler runt presidenten utreds nu och anklagelserna kryper allt närmare Park Geun-hye själv.

– Den här sortens korruption pågick under hennes fars tid, men 40 år senare möts det av motstånd från allmänheten, kommenterade en annan demonstrant till CNN.

Geun-hye är dotter till landets förre diktator Park Chung-hee. Andlig rådgivare och vän till Park-familjen var Choi Tai-min som kallade sig själv en ”modern Buddha” och uppmanade folket att följa honom för att uppnå ”evigt liv”.

Vid hans bortgång 1994 tog dottern Soon-sil över rollen som nära förtrogen och andlig rådgivare till den då 40-åriga Geun-hye som precis börjat bli en viktig figur i politiken.

Korea-experten David Kang liknar Choi vid Rasputin (den mystiker som påverkade den ryska tsaren i början av 1900-talet) och menar att presidenten i praktiken bara är en nickedocka.

Men liksom demonstranten kommenterade har tiderna förändrats. Då Geun-hye valdes till president som ledare för det konservativa partiet 2013 var det genom demokratiska val. Trots att hon nyligen gjorde en pudel och erkände och bad om ursäkt för att rådgivaren redigerat hennes tal, har stödet för presidenten sjunkit till fem procent – det lägsta stöd som någonsin uppmätts. Och polisutredningarna har bara börjat.

Skandalen beskrivs som den största i landets demokratiska historia och protester har även hållits på flera andra platser i landet. Oppositionen kräver nu att Geun-hye antingen avgår eller accepterar en ny premiärminister utsedd av parlamentet.

Fakta: 

Sekterism i Sydkorea

Sekter och alternativa religiösa rörelser är mycket närvarande i det sydkoreanska samhället. Bland annat är landet hem för den så kallade Moonrörelsen, känd för sina massbröllop och allmänt betraktad som en sekt.

Kristendom och buddism dominerar det religiösa livet, men shamanismen har fortfarande stor inverkan. Koreansk shamanism är en naturdyrkande religion och namnet syftar till den person som fungerar som religionens präst, en shaman.

Shamanerna utför ritualer, försätter sig i trans och sägs kunna bota och vägleda människor då de står i kontakt med de gudomliga andarna. Vissa kyrkor integrerar shamanistiska praktiker och många människor söker rådgivning hos spåkvinnor/män eller shamaner.

Choi Soon-sils rörelse blandar dessa tre religioner och hävdar även att de kan kommunicera med de döda och ge objekt magiska krafter. Då Park Geun-hye svors in som president stod hon framför ett träd täckt med färgglada silkesportmonnäer, enligt uppgift på rekommendation av Choi. Presidenten har dock för övrigt förnekat anklagelser i medier om att ha utfört shamanitiska riter i presidentpalatset.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu