• Till Varia kommer ett flertal internationella gäster. Bland dessa återfinns dansaren och koreografen Michael Schumacher, som tillsammans med brodern Thomas Schumacher presenterar The Confluence på Atalante.
Göteborgs Fria

Festival som hyllar improvisation

Scenartister från stora delar av världen tar plats på scenen när festivalen Varia riktar fokus mot improvisation som organisk scenkonstform. ”Improvisation kan vara magiskt skimrande”, säger Lisa Larsdotter Petersson, som står bakom Varia.

Det var intryck från Amsterdam och Berlin som fick Lisa Larsdotter Petersson att fastna för improvisation. Intrycken tog hon med sig hem till Göteborg och påbörjade ett projekt som resulterade i att Varia tog form 2004.

– Under de tolv år som jag drivit festivalen har jag fått massor av kontakter internationellt, vilket gör att jag nu kan bjuda in scenkonstnärer från flera kontinenter till Varia, säger hon.

Någon vecka innan festivalens invigning är det mycket att ordna. Lisa Larsdotter Petersson gör i stort sett allt arbete kring festivalen själv, något som tar på krafterna.

– Det är krävande och även tröttsamt, medger hon. Det är ett ständigt sökande efter projektpengar, göra budget, arbeta med marknadsföring och så måste jag hålla kontinuerlig kontakt med artisterna som ska uppträda. Det som är roligt är att jag kan se ett ökat intresse för improvisationskonst, vilket jag kanske bidragit en del med.

Med Atalante som bas för festivalen erbjuds ett program som bland annat innehåller solokvällar i galleriformat och tre helaftonskvällar där dans, ljud och musik samspelar. Lisa Larsdotter Petersson berättar att festivalen även innehåller undervisning genom olika workshops, klasser samt individuell handledning.

– En speciell föreläsning som jag vill nämna ges av Rosalind Crisp, som arbetar med rörelser på ett unikt sätt. Hon kommer bjuda på ett föredrag som dansas fram.

Lisa Larsdotter Petersson är själv en av de tretton deltagande artisterna på festivalen. Från att tidigare arbetat främst som bildkonstnär beskriver hon sig i dag som scenkonstnär. Improvisation var en uttrycksform som passade henne som person.

– Det är en expressiv och levande uttrycksform. Jag är ganska rak och direkt och har många idéer och i improvisation kan jag använda dessa egenskaper i realtid.

Vad innebär det att improvisera, finns det en struktur man utgår ifrån?

– Det handlar om att arbeta med sina sinnen och använda förmågan att se rum och ta in det som existerar runt omkring. Jag vill gå in på scenen tom, med det sagt finns ändå en viss struktur, som tiden jag har på mig. Scenrummet, ljudet och musik kan också vara viktiga komponenter. Sedan betyder inte improvisation och presens att jag är nyfödd, jag har mina minnen och erfarenheter som styr mina impulser, förklarar Lisa Larsdotter Peterson.

Bland de internationella gästerna märks performancekonstnären Andrew Morrish från Australien, som kommer erbjuda föreställningar bestående av dans, text och rörelser.

– Han är en fantastisk artist som inspirerat mig mycket. Han har varit här ett flertal gånger. Michael Schumacher från Holland träffade jag på när jag bodde där en period, han är en fantastisk dansare, som även han återvänder till festivalen, säger Lisa Larsdotter Petersson.

Även om intresset kring improvisation ökat säger Petersson Larsdotter att hon gärna ser nya ansikten i publiken.

– Varia har fått en trogen publik, men jag ser gärna att det kommer nya besökare så att festivalen breddas. Samtidigt måste Varia inte förvandlas till en fotbollsarena, säger Lisa Larsdotter Petersson.

Fakta: 

Varia 2016

Vad: Internationell festival som sedan start -04 presenterar improvisation som självständig scenkonstform.

Pågår: 7-20 november

Scener: Atalante, Cinnober Teater, Galleri Bh (Stenungssund)

Mer info: varia-impro.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi vill få ungdomar att kunna njuta av spel”

Många föräldrar oroas över att deras barn ägnar för mycket tid åt dataspelande. Patrik Wincent, författare och terapeut, har många års erfarenhet kring arbete med missbruks- och beroendeproblematik.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu