• Elen från Siemens vindkraftverk i Marocko används för utvinning av mineraler i Västsahara.
Fria Tidningen

Pensionspengar finansierar folkrättsbrott i Västsahara

Svenska pensionspengar bidrar till Marockos exploatering av mineraler i ockuperade Västsahara. Detta enligt en ny rapport som släpps inför nästa veckas klimattoppmöte i Marrakech.

Nästa vecka samlas världens klimatförhandlare vid det 22:a klimattoppmötet i FN:s regi. Värd denna gång är Marocko och på agendan står bland annat hur klimatavtalet från Paris ska finansieras.

Inför mötet har Marocko lyft fram sina projekt inom grön energi. Nu visar en ny rapport från organisationen Western Sahara Resource Watch att stora delar av de gröna satsningarna sker på ockuperat område. Två av fem planerade vindkraftsparker ska byggas i Västsahara, som sedan 1975 är ockuperat av Marocko.

Enligt rapporten förses 95 procent av den energi som det marockanska gruvföretaget OCP behöver för att utvinna fosfat i Västsahara av vindkraftverk som byggts av det tyska företaget Siemens och italienska energibolaget Enel.

Svenska pensionsfonder har gjort stora investeringar i bolagen. Fjärde AP-fonden har enligt Dagens Nyheter aktier i Siemens för cirka 180 miljoner kronor och i Enel för omkring 60 miljoner kronor. Dessutom har Sjunde AP-fonden aktier i Enel till ett värde av 257 miljoner kronor.

– Det är oerhört allvarligt att utländska företag bidrar till att Marockos ockupation av Västsahara befästs, säger Julia Finér, talesperson för solidaritetsrörelsen Emmaus Stockholm i ett uttalande.

Marockos exploatering av Västsaharas naturresurser strider enligt FN mot folkrätten då den inte kommer befolkningen till del.

– Svenska pensionspengar bör inte finansiera detta. Rege-ring och riksdag bör uppmana svenska företag och investerare att inte investera eller bedriva verksamhet i ockuperat område, precis som redan gjorts i Norge och Danmark, säger Julia Finér.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu