• Över ett decennium av konflikt har gjort Darfur till ett av världens fattigaste områden.
Fria Tidningen

Starka bevis för kemiska vapen mot civila i Sudan

Sudanesiska regeringsstyrkor misstänks ha använt kemiska vapen i flera attacker mot civila under året. ”Huden föll av och såren blev gröna”, berättar en man som hjälpte till på plats.

Amnesty International har efter intervjuer med hundratals överlevare och ögonvittnen från den konfliktdrabbade regionen Darfur i Sudan kunnat konstatera att bevisen för att kemiska vapen använts i området är starka.

Hundratals människor, däribland många barn, ska ha omkommit efter att ha utsatts för de kemiska vapnen som använts under en militäroffensiv mot rebeller i området mellan januari och september i år.

Vittnen berättar hur de bomber som släpptes från plan och raketer släppte ut en rök som ändrade färg och luktade farligt. En man som hjälpte till att ta hand om flera personer som han tror blivit utsatta berättar att de som dog gått igenom stora hudförändringar – såren blev gröna och huden föll av.

Enligt de experter på kemiska vapen som Amnesty pratat med tyder detta på någon typ av hud- och vävnadsskadande agens, som senapsgas eller en kombination av kemikalier.

Både armén och den sudanesiska regeringen förnekar uppgifterna i rapporten och säger att de är falska och det saknas bevis.

En vidare utredning av saken förhindras dock eftersom regeringen sedan början av året förbjuder journalister, människorättsutredare och humanitära aktörer att ta sig in området.

Uppgifterna i Amnestys rapport har därför tagits fram genom kontakter via mellanhänder, intervjuer med överlevare och ögonvittnen, bilder från området på barn med bortbränd hud och satellitbilder från förstörda byar.

Konflikten i Darfur bröt ut i öppet krig år 2003 då ett antal grupper som ansåg sig orättvist behandlade av det arabiska styret bildade en väpnad motståndsgrupp. Regeringen svarade med att bygga upp en paramilitär styrka. Tusentals människor har dödats av styrkan och en miljon människor har drivits på flykt. Enligt FN har konflikten krävt minst 300 000 människoliv.

Trots upprepade försök till fredsförhandlingar pågår konflikten fortfarande och uppgifter om att kemiska vapen används mot befolkningen har kommit vid upprepade tillfällen.

Kemiska vapen är sedan länge förbjudna enligt internationell rätt då det lidande de leder till aldrig kan rättfärdigas.

Sudan skrev under FN:s konvention om förbud mot kemiska vapen år 1999.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu