Debatt


Replik

  • FSC står för ett ansvarsfullt skogsbruk. Det innebär att vi vill öka nivån på ansvarstagande hos våra certifierade markägare – stora som små, menar FSC.
Landets Fria

”FSC för Sveriges skogsbruk framåt”

Skydda skogen målar upp en ganska mörk bild av hur det FSC-certifierade skogsbruket ser ut i Sverige (LFT 21/9). De ger exempel på när markägare inte följt våra regler och fått avvikelser från sin certifierare för detta. Vi har arbetat för ett ansvarsfullt skogsbruk i Sverige under 20 års tid. Och vi har kommit en bra bit på vägen tack vare våra certifierade markägare, våra medlemmar och andra ideella krafter.

FSC står för ett ansvarsfullt skogsbruk. Det innebär att vi vill öka nivån på ansvarstagande hos våra certifierade markägare - stora som små. Den vanliga metoden för svenskt skogsbruk är trakthyggesbruk, och certifieringen handlar om att anpassa detta brukande så att det blir bättre för miljö och människor.

Det är markägaren som bär ansvaret att följa våra regler. Om man hittat felaktigheter i skogen hos en certifierad markägare ska man i första hand ta kontakt med markägaren för att upprätta en dialog. Om man som klagande inte är nöjd över svaret kan man gå vidare till certifieraren eller slutligen till FSC internationellt. Inom FSC finns ett väl upprättat system för hantering av klagomål och synpunkter, de exempel som Skydda skogen tar upp i debattartikeln har hanterats av FSC.

FSC-certifierade markägare får inte avverka nyckelbiotoper, naturvärdesträd eller hänsynskrävande biotoper. Om vi får veta om sådana fall ser vi till att certifieraren får kännedom om detta för att följa upp vad som hänt. Det är bra att Skydda skogen och andra ideella krafter berättar när de hittar felaktigheter i skogen, det leder oss framåt.

Det finns även en problematik kring begreppet nyckelbiotop. De är ofta svåra identifiera och avgränsa. Vad som är en nyckelbiotop är en bedömning, och det är Skogsstyrelsen som slutgiltigt bedömer vad som är en nyckelbiotop. Vi försöker utifrån detta att anpassa våra regler. Det här är något som diskuteras inom FSC och vi arbetar för att hitta bra lösningar på hur begreppet ska användas. I nya förslaget till standard skärps kraven på utbildning och kalibrering för de som utför naturvärdesbedömningen.

Det stämmer att certifiering, det vill säga kontroller, endast kan ske på certifierad mark. I dag är ca 50 procent av skogen certifierad enligt FSC:s regler och många minde markägare väljer att certifiera sig. En FSC-certifiering innebär att markägaren årligen kontrolleras av en oberoende certifierare och att intressenter får möjlighet att tycka till inför en planerad åtgärd. Certifieringen innebär också, utöver kraven på lämnade träd, avsättningar och andra miljökrav, att man respekterar områden viktiga för renskötseln, att de som arbetar i skogen har schyssta avtal och att kemikalieanvändningen minskar vid nyplantering. Alla rapporter från certifierarnas kontroller av skogsbruket finns i vår offentliga certifikatsdatabas, detta är unikt för FSC. Inget annat certifieringssystem är så öppet som FSC är.

Skydda skogen för fram att certifierarna är betalda av skogsbolagen, vilket stämmer. Så fungerar vanlig ekonomisk revision och så fungerar många andra märkningar, såsom Krav och MSC, som använder sig av en så kallad tredjepartscertifiering. Det innebär att en oberoende certifierare kontrollerar att markägaren följer våra regler. Eftersom FSC äger och utvecklar reglerna så bör det vara en annan organisation som kontrollerar att reglerna följs. För att se till att certifieraren utför sitt arbete korrekt finns ASI. ASI är den globala organisationen som ackrediterar och kontrollerar de olika certifierarna.

I debattartikeln uppges att vi inte följer FSC:s internationella regler - att 10 procent av skogen ska avsättas. Alla skogsbruksstandarder världen över följer FSC:s 10 principer och kriterier, men eftersom en boreal skog inte kan skötas på samma sätt som en tropisk skog, görs lokala anpassningar. Enligt den nuvarande svenska skogsbruksstandarden ska markägaren avsätta 5 procent av den produktiva skogsmarken, till skillnad för de 10 procent som gäller på hela skogsinnehavet enligt de internationella reglerna, där innefattas mark där det inte går att bedriva skogsbruk. I det nya förslaget på skogsbruksstandard så ska ytterligare 5 procent avsättas eller ha ett anpassat brukande. Det kan innebära förstärkt hänsyn, någon specifik naturvårdsåtgärd, kontinuitetsskogsbruk eller social hänsyn.

Det är våra medlemmar som utformar FSC:s regler. Hos oss möts stora miljöorganisationer, olika sociala och ekonomiska intressenter. Enligt vårt trekammarsystem, har de likvärdig möjlighet att göra sin röst hörd och direkt påverka det svenska skogsbruket. Vi skulle gärna se att Skydda skogen blir medlem i FSC och därmed kan bidra med sin kompetens till utvecklingen av FSC.

Fakta: 

FSC

FSC står för Forest Stewardship Council. Det är en internationell medlemsorganisation med målsättning att verka för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC. De som följer reglerna får märka sina produkter med FSC:s varumärke.

Källa: FSC

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

FSC firar 20 år av greenwashing

”I tjugo års tid har vi arbetat för ett ansvarsfullt skogsbruk i Sverige, och vi har kommit en bra bit på vägen”, skriver FSC om sin 20-års jubilerande verksamhet i Sverige. Men enligt veckans debattörer är FSC-märkning ingen garanti för att trä kommer från ett hållbart skogsbruk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu