• Bibliotek utan personal kommer att införas på flera bibliotek i Göteborg.
Göteborgs Fria

Bibliotekspersonal tystas då obemannade bibliotek införs

Införandet av personallösa Meröppna bibliotek är ett nytt nedskärnings- och besparingskoncept där politikerna kan kamouflera sina personalbesparingar genom att sälja in dem som att man satsar på verksamheten hos allmänheten. Hade politikerna istället valt att spara genom att stänga ett bibliotek hade de fått opinionen emot sig och löpt en uppenbar risk att inte bli återvalda.

I Göteborg kommer inom kort bland annat Kyrkbyn, Härlanda, Askim och Guldheden att göras delvis obemannade utan att någon information givits i förväg. Det ligger uppenbarligen i arbetsgivarnas intresse att Meröppet införs i smyg för att undvika kritik från personalen och allmänheten. Det blev särskilt uppenbart då exempelvis områdeschefen för Kultur- och Fritid i Lundby, Tobias Gröndahl, i ett internt mejl uppmanade medarbetare att inte yttra sig i frågan efter att kritik framförts internt.

Men vi biblioteksanställda får inte låta oss tystas ner.

Det är därför hög tid att de fackliga organisationerna DIK och Vision tar kamp mot de obemannade Meröppna biblioteken och kräver full bemanning under hela öppettiden.

Det bemannade folkbiblioteket är en oumbärlig grundförutsättning för att tillgodose alla besökares rätt till likvärdig och jämlik biblioteksservice i ett demokratiskt samhälle!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu