• Socialistpartiets kandidat Marina Silva utmanar sittande president Dilma Rousseff i valet den 5 oktober.
Fria Tidningen

Miljökämpe höjer valtemperaturen i Brasilien

Regnskogsaktivisten och före detta miljöministern Marina Silvas entré i valrörelsens slutskede blåser nytt liv i den brasilianska politiken.

Till följd av presidentkandidaten Eduardo Campos plötsliga död i en flygkrasch den 13 augusti företräds nu det brasilianska socialistpartiet av miljökämpen Marina Silva. Silva ser ut att kunna ge sin tidigare partikollega, sittande president Dilma Rousseff, en tuff match i presidentvalet om en dryg månad.

Marina Silva var landets miljöminister 2003–2008 och fick 19,3 procent av rösterna vid presidentvalet i Brasilien 2010 då hon ställde upp som Miljöpartiets kandidat. Silva har bibehållit en stor det av det folkliga stödet och opinionsundersökningar visar att hon är den politiska ledare som gynnats mest av de massprotester mot den politiska klassen som skakade landet i juni och juli förra året.

Hennes kandidatur kan innebära en brytning med det tvåpartisystem som gällt i Brasilien de senaste 20 åren. Silva utmanar den sittande presidenten Rousseff från arbetarpartiet PT och Aecio Neves från det socialdemokratiska partiet PSDB. Arbetarpartiet har styrt Brasilien sedan 2003 och PSDB styrde landet 1995–2002.

Marina Silva är en av landets få internationellt kända politiker och kommer från en fattig familj i delstaten Acres inland som till största delen är täckt av regnskog. Hon lärde sig inte läsa och skriva förrän hon var 16 år, efter att hon lämnat regnskogen för att söka vård för malaria.

Som ung kämpade Marina Silva mot skövlingen av regnskog tillsammans med miljöaktivister som Chico Mendes, som mördades 1988 av ranchägare. År 1994 blev Silva invald i senaten och 2003 blev hon miljöminister i Lula da Silvas regering. Hon avgick dock år 2008 i protest mot vad hon menar var en politik ”för materiell tillväxt till varje pris” på bekostnad av miljön och de fattiga.

Ett år senare lämnade Silva arbetarpartiet och gick med i Miljöpartiet, PV, inför presidentvalet 2010. Då valdes Dilma Rousseff till president och Marina Silva kom på tredje plats. Senare lämnade hon även Miljöpartiet och skapade ett nytt politiskt parti, Nätverket för hållbarhet. Partiet fick dock inte tillräckligt med stöd och Marina Silva valde att gå med i socialistpartiet PSB. I förra veckan utsågs hon till partiets nya presidentkandidat efter Campos oväntade bortgång.

Även om Silva var vice ordförande var det långt ifrån självklart att hon skulle väljas till partiets presidentkandidat. Vissa i PSB är kritiska till Silva eftersom hon avviker från partiets politik i många frågor. PSB ställer sig exempelvis positivt till kärnkraft och genmodifierade grödor, något Silva är motståndare till.

Marina Silva väntas förlora kampanjstöd eftersom hon till skillnad från den företagsvänlige Campos fjärmar sig från produktionssektorn. Att hon tillhör den brasilianska pingstkyrkan kan också innebära att hon inte får stöd från den katolska majoriteten i landet.

Trots det kan Silva ha en större chans än Campos att rubba Rousseff. Stödet för Campos låg på 12 procent medan Silva väntas få 21 procent i den första valomgången, enligt färska opinionsundersökningar. Rousseff leder med 36 procent och socialdemokraten Neves ligger på tredje plats med 20 procent.

Om Silva lyckas ta sig vidare till den andra omgången ser det dock ut som att hon kommer att ta den största delen av den socialdemokratiska kakan och därmed kan slå Rouseff med någon enstaka procentenhet. Om Neves däremot går vidare från första omgången väntas Rousseff vinna andra omgången med bred marginal.

Vad som för en vecka sedan såg ut att bli en bekväm seger för Rouseff kan nu alltså bli en nagelbitare in i det sista.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu