• ”Fifa Go Home” och ”Will not have a Cup” står det på klistermärkena en kvinna klistrat i ansiktet under en demonstration mot fotbolls-VM i Rio de Janeiro den 12 juni.
  • FIFA:s ordförande Joseph Blatter.
Fria Tidningen

Fifa tjänar miljarder på VM

Medan Brasilien har investerat stora summor offentliga medel i fotbolls-VM räknar Fifa med att tjäna hela 3,5 miljarder dollar, närmare 25 miljarder svenska kronor. Fifa och VM:s huvudsponsorer har getts skattefrihet och står fria från ansvar för alla eventuella skador.

Fotbolls-VM i Brasilien 2014 har blivit ett av de mest kontroversiella någonsin. I internationella medier har rapporteringen återkommit till de höga kostnaderna för skattebetalarna, de många byggprojekt som fortfarande är ofärdiga, stadions som väntas stå tomma när turneringen är över, spräckta budgetar och korruption. Vad flertalet kommentatorer utanför Brasilien dock inte noterat är att det folkliga missnöjet med VM inte enbart riktats mot de egna politikerna utan också i hög grad mot Fifa. ”Fifa åk tillbaka till Schweiz”, ”Fifa = MAFFI” och uppmaningen ”bua ut Blatter” (Fifa-ordföranden Joseph Blatter) är exempel på slagord som sprejats på många väggar runtom i landet.

Romario, utsedd till världens bästa fotbollsspelare 1994 och numera parlamentsledamot, stod tillsammans med dåvarande brasilianske presidenten ”Lula” da Silva när beskedet om att Brasilien fått mästerskapet tillkännagavs 2007. Idag har han förvandlats till en av evenemangets mest synliga kritiker och det är mot Fifa som han riktat sina hårdaste uttalanden:

– Från Fifa kan vi inte vänta oss något positivt. De kommer till landet, bestämmer allt och alla applåderar, sade han, och kallade vidare Blatter för ”tjuv” och organisationens generalsekreterare Jerome Valcke för ”utpressare”.

Medan Brasilien har investerat stora summor offentliga medel i turneringen som det är tveksamt om de kommer få tillbaka och flera av arenorna direkt förväntas bli stora förlustaffärer, räknar Fifa med att tjäna hela 3,5 miljarder dollar, närmare 25 miljarder svenska kronor. Förklaringen till det är en rad hårda villkor som organisationen fått Brasilien att gå med på, och som kritikerna refererar till när de talar om att landet ”ockuperats”. Fifa själva liksom VM:s huvudsponsorer har getts skattefrihet under 12 månader. Organisationen är också fri från ansvar för alla eventuella skador orsakade under evenemanget och dess funktionärer har åtalsimmunitet.

Den så kallade ”VM-lagen” upprättar specialzoner, kontrollerade med hjälp av militär, runt alla arenor där bland annat all försäljning utan tillstånd av arrangörerna är förbjuden. Det totalförbud mot alkoholförsäljning vid sportevenemang som normalt gäller sätts tillfälligt ur spel, till glädje för öltillverkaren Budweisser som har ett exklusivt kontrakt på arenorna. Brasilien har till och med accepterat att upprätta specialdomstolar för att snabbt kunna döma i VM-relaterade åtal, bland annat mot restaurangägare som visar matcherna utan tillstånd, något som kritiker menar strider mot grundlagen.

Andrew Jennings, tidigare BBC-journalist och författare till boken Foul! som granskat Fifa, ställer sig bakom kampanjen för att bua ut Blatter när han visar sig på arenorna.

– Det är ingen överdrift att säga att det är en maffia som kommer till landet, hävdade han i en intervju med brasilianska nyhetsbyrån Agencia Publica.

Jennings pekar på att det runt organisationen finns ett komplex av företag som drivs av höga funktionärer och deras släktingar och kanaliserar dess stora vinster ned i privata fickor. Som exempel tar han de exklusiva vip-läktarna, som bidragit till att driva upp byggkostnaderna för arenorna. Försäljningen av VIP-biljetter drivs av ett företag i vilket Jospeh Blatters syskonbarn, Phillipe Blatter, har investerat. Jennings skräder inte orden när det gäller Fifa:s agerande i VM:

– Alla intresserade länder ställdes inför ett ultimatum: ”Kyss Blatters röv, eller ni kommer inte att få VM.” Så fungerar det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu