• Per Holmberg, professor i svenska språk vid Göteborgs universitet, har studerat Rökstenen som restes i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland. FOTO: ACKE HOLMBERG
  • Per Holmberg har lanserat en ny tolkning av runorna på Rökstenen som är fjärran från tidigare nationalistiska idéer.
Landets Fria

Världens mest kända runsten får ny tolkning

Glöm gotiska kungar och krigiska mansideal. Världens mest kända runsten, Rökstenen i Östergötland, består av en rad poetiska gåtor om solen och om stenen själv.

Per Holmberg, professor i svenska språk vid Göteborgs universitet, har studerat Rökstenen som restes i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland. Stenen är en av de mest kända i världen då runskriften är ovanligt lång och består av över 700 runor. Länge trodde man att runorna handlade om vikingars hjältedåd och ärofyllda gotiska kungar.

– Man har trott att en känd gotisk kung, Theoderik som regerade över resterna av romarriket, var nämnd på stenen, berättar Per Holmberg.

Men de tolkningarna har visat sig vara grundade på nationalistiskt önsketänkande.

– Tidigare tolkningar lanserades vid förra sekelskiftet i en tid då kulturklimatet och samhällsklimatet var präglade av nationalromantiska idéer, säger Per Holmberg.
Redan för tio år sedan ifrågasattes dessa tolkningar av Bo Ralph, professor i nordiska språk. Enligt Bo Ralph handlar gåtan, som man tidigare trott skulle syfta på Theoderik, istället om en kämpe som rider sin häst, nämligen självaste solen. En teori som Per Holmberg har utvecklat vidare.

– Jag har hittat ytterligare argument för att det är just ljuset som de första gåtorna handlar om, berättar han.

En av gåtorna på stenen lyder i den översättning Per Holmberg föreslår ”Vem blev i gryningen sonad genom ett kvinnooffer?”. Svaret på den över 1 000 år gamla gåtan är dagen.

– I den nordiska mytologin är dagen en manlig gud. Dagen har en mor som är natten, berättar Per Holmberg.
Vad gåtans andra två delar handlar om är mer osäkert men enligt Per Holmbergs forskning handlar de om själva stenen och minnesmärket.

– Redan att den första delen får en annan tolkning gör att alla andra tidigare tolkningar försvinner. Finns det ingen gotisk kung i den första så finns det ingen gotisk kung i de andra delarna heller.

Fakta: 

Labyrintisk läsordning löste mysterium

Rökstenen har även förbryllat då det första runorna gör är att räkna upp vad läsaren ska gissa. ”Säg för det andra” står det före andra gåtan. Lite senare i texten kommer sedan ”för det tolfte”. Forskarna har tidigare antagit att en muntlig berättartradition innehöll de gåtor som inte nämndes på stenen och att de gåtorna nu är bortglömda.För att lösa mysteriet har Per Holmberg använt sig av en ny läsordning av stenen. En princip där man följer runorna som en labyrint över stenen utan att hoppa. Han kom då fram till en överraskande slutsats.– Följer man den läsordning som jag föreslår och räknar varje gåta eller mening man ska reagera på så blir ”för det tolfte” just den tolfte meningen i texten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu