Recension


Poesi
Antropocen
Av: Jonas Gren
Förlag: 10-tal

  • I diktsamlingen Antropocen återkommer Jonas Gren till mikrober och tranor, men skriver även om Guldlockzonen och den grekiska mytologins Hydra.
Landets Fria

Ursinnigt och vackert om människan på jorden

Antropocen

”Tunna linjer mellan allt och vansinne // Jag vill fakturera fåglarna”

Jonas Grens tredje diktsamling är ett vittnesmål ifrån en tid som måste ta slut. En epok där människornas påverkan på planeten blivit så stark att vi kanske kommer att få en ny geologisk epok uppkallad efter oss – antropocen. Beslutet fattas av IUGS, den internationella föreningen för geologer, senare i år läser jag i noterna i slutet av boken. För det här är en samling som jag lär mig saker av, varvat med igenkänning när Jonas Gren sätter fingret på något som jag inte själv lyckats formulera.

”Jag tror på det långsamma våldet // När jag biter en älg i hornen / dyker det upp som ett kolonialvälde / Långt bort i rummet Långt fram i tiden // Konsekvenserna [...]”

Det återkommande temat är mötet mellan människan och naturen, den helt nödvändiga ansatsen att skriva in sig själv och därmed hela mänskligheten i det ekosystem som vi egentligen tillhör men mentalt har fjärmat oss ifrån. Skillnaden mot Jonas Grens förra diktsamling Överallt ska jag vara i centrum är tydlig. Då var poesin satirisk och lättillgänglig med citat ur partiprogram, amplifierade in absurdum. Det här har ett lika stort politiskt engagemang men är mycket mer av klassisk naturlyrik. Lyckligtvis finns dock påhittigheten och humorn kvar.

”Varför är vi inte hästar?”

Antropocen har undertiteln ”dikt för en ny epok”. Det är en dikt som ser slutet på den epok vi befinner oss i och strävar mot en mer hållbar framtid där vi är en självklar del av naturen – om vi inte har utrotat oss själva först. Jonas Gren väjer inte för katastrofen, men ingjuter ändå en känsla av hopp.

”[...] Tunn som tranungens ben / ska antropocen ligga / i sedimentlådan / bland epoker”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

När ställer sci-fi om?

Recension

Blade runner 2049 är bra men det blir tjatigt med alla framtidsdystopier, skriver tidningens recensent.

Landets Fria

Omställning Gävle får pris

Månadens omställningsinitiativ har just vunnit ett miljöpris. I höst satsar de på visioner, mat, energi och kommunikation.

Landets Fria

Ny bok om oljetoppen ett måste

Recension

Kjell Aleklett var med och myntade begreppet Peak Oil. Hans nya bok är ett måste för alla med minsta intresse av frågan.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu