• Andi Reinhard och Rabea Hass är två av tre initiativtagare till Kitchen on the Run.
  • Fabienne Roux står för kvällens recept som bland annat blir en indisk kikärtscurry och en morotsdessert.
  • Waed Almadhe kom till Sverige från Syrien för ungefär sju månader sedan. Han tycker att idén om att laga mat tillsammans är jättebra, inte minst för att ha något att göra under den långa väntan på uppehållstillstånd.
Göteborgs Fria

Kök på resa genom Europa skapar möten

I snart fem månader har containerköket förflyttats genom Europa. Under några veckor är det nya och gamla göteborgares tur att få mötas kring skärbrädor och grytor när Kitchen on the run besöker Masthuggskajen.

Nere vid vattnet bakom Lagerhuset står den blå containern uppställd. Längs Masthuggs-kajen finns många fler containrar som på utsidan ser likadana ut – men insidan i just denna container är i högsta grad unik. Väggen som vetter ut mot vattnet är borttagen, och inne i containern finns det både välutrustade och välorganiserade köket.

Klockan är snart sex och matlagningen är i full gång. Vid ett av borden rivs morötter, vid ett annat bord och framme vid köksön hackas grönsaker till kvällens indiska kikärtscurry. Kvällens värd Fabienne Roux har tagit med sig receptet.

– Det är många kryddor och många färger, de flesta gillar det, säger Fabienne Roux innan hon avbryts av en fråga om hur fetaosten ska skäras upp.

– Små bitar, det blir jättebra.

Fabienne Roux arbetar bland annat för Röda Korset, och till kvällens matlagning har hon tagit med sig en grupp nyanlända flyktingar som hon annars brukar ha cykelträning med. De har cyklat hit tillsammans.

– Det är ett så fint projekt. Det kändes kul att träffas och hänga och göra något annat än att cykla. Nästa vecka kommer jag med en annan grupp.

För ungefär ett år sedan vann de tre initiativtagarna bakom Kitchen on the run tävlingen Advocate Europe Idea Challenge med idén om en matlagningscontainer som integrationsprojekt.

– Vi visste från början att vi inte bara ville vara i Tyskland. Att integrera flyktingar från hela världen är inte en tysk fråga utan en europeisk fråga, särskilt när vi ser att Europa faller isär mer och mer, säger Rabea Hass som är en av initiativtagarna.

I mars startade så resan som har gått genom Italien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna på sin väg till Göteborg som blir det sista stoppet. Totalt har de lagat mat med över 2 000 personer från 65 olika länder.

– Det startade med idén att köksbordet är ett bra ställe att träffa nya människor, utbyta recept och berättelser och en del av varandras kulturer, säger Rabea Hass och fortsätter:

– När fler och och fler flyktingar kom till Tyskland insåg vi att de inte har något köksbord längre och vi kom på idén att ha ett mobilt sådant.

En person, vissa kvällar två eller tre, agerar värd vid varje matlagningstillfälle. Värden står för recept och handlar antingen tillsammans med organisatörerna eller skickar över en inköpslista. Sedan möts alla upp vid containern och efter introduktion lagas maten tillsammans för att avslutas med gemensam middag.

– Alla kvällar är olika. Vem som än är värd, om det är en tysk kille eller en syrisk familj eller en äldre kvinna från Italien som visar alla hur man gör pasta – det fungerar alltid, säger Rabea Hass.

Hur många som deltar varje kväll varierar, i så väl Tyskland som Nederländerna var det ofta 30–35 personer. I Göteborg har det varit lite svårare att hitta folk än vid de andra stoppen, kanske beroende på semestrar och att det är en av de större städerna.

Men kvällen har ändå bra uppslutning, och nu har lök, ingefära, senapsfrön och vitlök till grytan börjat puttra på spisen.

Också hela nästa vecka väntas matlagning nere vid Masthuggskajen, men vad som händer efter avslutningsfesten nästa fredag är ännu inte helt klart. Väl tillbaka i Berlin kommer containern bland annat att användas till matlagningskurser med kockar som har kommit som flyktingar, samt ställas ut vid några evenemang. Rabea Hass hoppas på en ny resa nästa sommar, och förhoppningen är att ha ännu fler containrar att skicka ut på vägarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu