Het Pridevecka börjar med Beyonce | Fria.Nu
  • Beyonce är inte här för Pride, men världsartistens konsert på tisdagen hyllas av Cinemaqueer med ett rave på måndagsnatten.
  • från förra årets parad. I år avgår paraden från Kungsholmstorg.
Stockholms Fria

Het Pridevecka börjar med Beyonce

Manliga nakenfotografier i Rågsved, militära könsöverskridanden på Armémuseum, Beyoncé-rave på Långholmen. Pride är här och det med besked.

I dag börjar Stockholm Pride och en vecka av hbtqi-synliggöranden, krönt av den populära paraden, som i år avgår från Kungsholmstorg på lördag klockan 13. Men innan dess möten, fester, dans och kulturupplevelser i kubik runt hela stan. Här är några höjdpunkter under måndagen. Alla aktiviteter är gratis.

Male Nude

Fotograferna Rickard Unge och Ola Gäverth kom i kontakt med varandra genom sina nakenmodeller. Båda sökte skönheten hos en naken man, långt bortom pornografin. Nu möts deras olika bilder för första gången i en gemensam utställning på Rågsveds konsthall.

Var? Nya Rågsveds Folkets hus
När? 25 juli–14 augusti

Territorial Pissing

Ett queert audioverk som upplevs på fyra olika platser i innerstan genom mobilappen Tempus fugit. Syftet är att undersöka offentliga toaletters betydelse för hbtq-personer genom historien. Toaletterna har bland annat fungerat som mötesplatser för homosexuella vilket har utmanat gränsen mellan det privata och offentliga.

Var? Södermalm, Kungsholmen, Norrmalm
När? 25–31 juli
Hur? Ladda ner appen Tempus fugit.

Engendered

Tio Helsingforsbaserade konstnärer ställer ut på Studio 44 med utgångspunkt i frågan hur olika könsroller påverkar konstnärerna och deras praktik. För vissa är det en lek att utforska könsroller, men för andra en fråga om liv och död. Hur fri är egentligen konstnären?

Var? Studio 44, Tjärhovsgatan 44 B
När? 25–31 juli

Relativt normalt

En överraskande visning om identitet, kön och sexualitet inom det militära under 300 år.

Var? Armémuseum
När? 25–29 juli

Waiting for Beyonce

Den 26 juli uppträder Beyoncé i Stockholm, på Friends arena. I väntan på det bjuder filmfestivalen Cinema Queer på en popupvisning av filmen Waiting for B där världsstjärnans uppträdande i São Paulo kommer att handla om något mycket mer än musiken. Plötsligt blir gatan utanför konserten en plats att dela erfarenheter av queer identitet. Efter filmen blir det Beyoncé-danceoke och rave hela natten.

Var? Amfiteatern, Långholmen
När? 25 juli kl 21.30

Fakta: 

Stockholm Pride

  • Arrangeras sedan 1998. Hela programmet finns på http://program.stockholmpride.org/Events
  • Kulturhuset stadsteatern är Pride House även i år och bara här hålls över 200 programpunkter. Pride House öppnar 25 juli klockan 13 och dagen inleds med ett samtal på temat ”vem bestämmer i din familj?”. Festivalområdet Pride Park är på Östermalms IP och öppnar på onsdag.
  • Årets invigningstalare är entreprenören Siavosh Derakhti, grundare av organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Festivalen vill därigenom markera att kampen mot homofobi och transfobi hänger ihop med kampen mot rasism, islamofobi och antisemitism.
ANNONS

Rekommenderade artiklar

De lyfter lesbiskt liv på landet

Pride

Nätverket Lesbisk landsbygd lyfter med sina foton fram en sida av landsbygden som det oftast är tyst om: den queera och lesbiska.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu