Leksaksbyten som en hållbar vana för barn | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Leksaksbyten som en hållbar vana för barn

På leksaksbytesdagarna träffas barn över samhällsgränser för att byta, låna, skapa och ge bort leksaker. Retoys vd och grundare Soledad Pinero Misa berättar om konceptet med stämplar och byteskit.

Hur går det till rent praktiskt?

– Retoys koncept är enkelt och väldigt uppskattat: barnen checkar in en eller flera leksaker de tröttnat på eller inte använder. För varje leksak får de en stämpel. Stämplarna kan sedan användas när de hittat andra, roligare leksaker att ta med hem.

Vad har hänt sedan starten 2011?

Annons

– Vi har ökat stadigt för varje år med fler aktiviteter och fler besökare. Sammanlagt har vi genom åren nått över 500 000 barn. För oss är det allra viktigast att möta barnen på ett kvalitativt sätt, så i takt med att efterfrågan på våra leksaksbyten ökar har vi utvecklat ett leksaksbyteskit för förskolor som i kombination med våra fortbildningar för pedagoger kommer att möjliggöra för förskolor att själva ordna leksaksbyten. Vi lanserar kitet till hösten och har redan sett ett stort intresse från inte bara förskolor utan även bibliotek, bostadsbolag och andra aktörer.

Har folk börjat vänja sig mer vid byteskonceptet?

– Retoy har många återkommande besökare på våra aktiviteter. Vi vill förändra beteenden långsiktigt genom att barn får uppleva att cirkulär ekonomi är både lätt och roligt. Därför är regelbundenheten viktig för oss, att leksaksbytena är återkommande och blir till en rolig vana för barnen och deras vuxna sällskap, snarare än en engångshändelse.

Fakta: 

Byt i Göteborg

Retoy kommer till Stora Teatern under Göteborgs Kulturkalas den 16 och 21 augusti.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Delningsekonomi i medvind

Kläder, verktyg, leksaker och sportutrustning ­– bibliotek är inte längre ett ställe för endast böcker.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu