• Ken Ring är aktuell med skivan XXV och står på Valands scen på fredag.
Göteborgs Fria

”Jag kommer aldrig att sluta göra musik”

XXV är Ken Rings första hiphop-skiva på sju år. Det kan kännas lite förvirrande att Ken Ring inte släppt ett hiphop-album under så lång tid, men det betyder inte att han inte släppt någon musik under den tiden, tvärtom. Han har släppt en akustisk skiva, varit med i tv-programmet Så mycket bättre, men framför allt gett ut ett stort antal låtar som inte kommit med på tidigare skivor eller varit tilltänkta på kommande.

Ken Ring tror inte på att hålla musiken för sig själv, utan han släpper lite musik då och då.

– Många släpper ett album och har samtidigt gjort 45 låtar som bara ligger. Jag är mer att jag släpper allt. Det gör också att jag håller mig aktuell hela tiden.

Med skivan XXV vill Ken Ring göra upp med den destruktiva hiphopen och den kultur som hyllar det kriminella livet. Han har själv rappat om kriminalitet i sin musik men tycker att det i dag görs på helt andra premisser.

– Jag tycker att man dyrkar destruktivitet för mycket. Man ser upp till gangsterbossar och en massa andra destruktiva grejer. Jag och många andra har aldrig gjort något kriminellt för att vara tuffa, utan vi gjorde det för att vi behövde göra det, och det är en stor skillnad.

På skivan har Ken Ring samarbetat med flera artister, både nya och rutinerade. Han slog själv igenom för 17 år sedan med låten Mamma och är som 37-åring en veteran i den svenska rapvärlden. Han har ofta utnämnts som kungen av svensk hiphop, men det finns nya som knackar på dörren. Ken Ring tycker att framtiden för svensk hiphop ser ljus ut.

– Jag tror att det är ett generationsskifte och jag tycker att det ser bra ut, främst bland de grejer som ännu inte har släppts. Men jag skulle nog inte säga att vi i dag är i det bästa klimatet för svensk hiphop. Det är som sagt lite för destruktivt, för mycket gangsterromantik. Jag saknar lite de där alldagliga rapparna. De som bara snackar om att sitta på en bänk och dricka folköl.

Rapvärlden har genom åren varit starkt dominerad av män och när det kommer till kvinnor som rappar tycker Ken Ring att fokus ofta hamnar på fel saker.

– Linda Pira är väl den som gör det bäst, tycker jag. Men det är synd att hon har blivit någon form av modeikon istället för att släppa bra musik. Tyvärr blir det ofta så med tjejerna, det blir mycket snack om image och man glömmer bort leveransen på hiphopen. Det är jävligt synd.

När Ken Ring var 14 år förlorade han sin mamma Rebecca Ring i cancer. För att uppfylla hennes sista önskan åkte han och hans systrar till Kenya för att begrava sin mamma. Senare i vuxen ålder återvände Ken Ring dit och har sedan dess levt i Kenya på halvtid. Han producerar musik till kenyanska artister och bygger en resort som ska locka dit musiker och andra kulturarbetare, för att nämna några projekt. Allt finansierat av hans musik som är producerad i Sverige. Bland alla projekt finns det ett han tror extra på när det gäller ungdomar – hans fotbollslag Krack United.

– Laget har gått bra, men nu har vi en liten paus eftersom jag inte varit i Kenya på länge. Men jag håller på att tänkta om lite, jag vill bygga en fotbollsakademi istället. Jag vill leta upp alla fotbollstalanger bland gatubarnen i Kenya och ge dem en chans till livet, säger Ken Ring.

XXV är Ken Rings tolfte album och planer på fler finns redan.

– Det blir en skiva till i vinter, AkustiKen 2. Sedan ett reggae-projekt på Jamaica, i Bob Marleys gamla studio Tuff Gong. Efter det blir det kanske ett till hiphop-album. Sedan är jag nog färdig, då har jag närmat mig 40 år, säger han.

Kommer det att sitta en gråhårig Ken Ring bakom spakarna i studion i framtiden?

– Jag kommer aldrig att sluta göra musik. Kanske att jag sitter som gråhårig gubbe på ett skivbolagskontor och dirigerar ut musiken snarare än bakom spakarna, säger Ken Ring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu