• Det svenska språkområdet är inte tillräckligt stort för att försörja en mer nischad litterär genre. Därför skriver Hans M Hirschi direkt på engelska.
Fria Tidningen

Hbtq-litteratur hittar till nya läsgrupper

För Hans M Hirschi är det viktigt att belysa hbtq-frågor i sina böcker, men utan att fokusera enbart på kärleksrelationer. Livet innehåller så mycket mer.

– Jag vill inspirera till att göra gott. Det finns så mycket elände ute i världen, så jag vill sprida ljus och hopp. Ljuset dödar mörkret.

För fem år sedan fick Sverige sitt första hbtq-certifierade bibliotek. I dag jobbar flera bibliotek aktivt med att göra litteratur som har hbtq-innehåll mer tillgänglig för låntagarna. När författaren Hans M Hirschi från Göteborg växte upp var det annorlunda.

– Det fanns ingen litteratur som berörde dessa frågor när jag var ung. Jag hittade fram till Christopher Isherwood och Thomas Mann, men generellt var det tragiska människoöden när det handlade om homosexualitet. Likadant var det i filmer. När hbtq-personer skildrades var de alltid ensamma eller psykopater, säger han.

En viktig drivkraft i Hans M Hirschis författarskap är att skapa positiva berättelser om hbtq-personer.

– Jag hoppas att mina böcker kan fungera som ett stöd, inte minst för unga människor som kämpar med att acceptera sig själva och som behöver spegla sig i berättelser som rör deras sexuella läggning. Det är viktigt att de inte enbart får läsa om ensamhet och död utan finner berättelser som kan ge hopp, och jag vill berätta om allt i livet, om arbete, familj, barn och givetvis kärlek. Det är oerhört viktigt att det finns en mångfald av berättelser, säger Hans M Hirschi.

Hans M Hirschi säger att det för honom är mest naturligt att skriva om kärlek mellan män, men att han i ett flertal böcker försökt sig på att även skildra lesbisk kärlek. I den kommande novellsamlingen Stories from beneath the rainbow skildras en mängd olika livsöden; om en lesbisk mamma i Las Vegas, en homosexuell man som bevittnar ett brott, ett mobbat barn, en polis i Atlanta och en alzheimerpatient i Indien.

– Novellsamlingen växte fram efter att jag fick en idé om att skriva en berättelse som skildrar hur det är att vara trans, och det blev historien om en kvinna som är trans som räddar livet på en kille som är genderfluid. En annan av historierna handlar om en man från Rumänien som lever på att be förbipasserande om pengar. Det intressanta med den är att jag aldrig nämner hans sexuella läggning. De som läser den vill nog gärna tolka honom som straight, men hur vet man det egentligen säger Hans M Hirschi.

Under festivalen West pride, som invigdes i dag, kommer Hans M Hirschi, tillsammans med författarkollegan Phetra H Novak, medverka i ett seminarium om den växande trenden med hbtq-litteratur.

– Harlequingenren är enormt stor och förvånande för många är att det är medelålders, heterosexuella kvinnor som läser dessa skildringar. Intresset för denna litteratur har även skapat ett ökat intresse för mer seriös hbtq-litteratur, säger Hans M Hirschi.

Förvånas du över att det är heterosexuella medelålders kvinnor som vill läsa om manlig homosexuell kärlek?

– De kvinnor jag har pratat med säger att de är så trötta på skildringar av inställsamma och passiva kvinnor i heterosexuella relationer. Istället vill de läsa om starka karaktärer som är jämställda och de verkar finna detta i male-male-litteraturen, som är den största genren inom hbtq-litteraturen. Många av författarna i den här genren är också heterosexuella kvinnor.

Överlag tycker Hans M Hirschi att kvinnor är mer mottagliga och öppna för skildringar som inte överensstämmer med deras egna sexuella preferenser.

– En god vän beklagade sig över att han inte kunde läsa mina böcker. ”Varför inte”, frågade jag. ”Men jag är ju hetero”, svarade han.

Det är en inställning som till stor del lever kvar, menar Hirschi. Kvinnorna som läser hbtq-böcker har kommit lite längre och verkar ta dem till sig, precis som hbtq-personer alltid kunnat ta del av skildringar av heterosexuella relationer i litteraturen.

Även om det de senaste åren varit tydligt med en växande trend för hbtq-litteratur, menar Hans M Hirschi att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Jag skriver alla mina böcker på engelska eftersom jag måste rikta mig utanför Sverige. Här hemma är intresset än så länge ganska svalt och det finns få förlag som specialiserat sig på hbtq-litteratur, det finns även få författare här som skriver inom den här genren. Det verkar ändå finnas ett intresse från de större svenska förlagen att ge sig in på den här marknaden, samtidigt har två stora förlag i USA, som ger ut hbtq-litteratur, gått omkull. Så det är lite motstridiga bilder man får av utvecklingen just nu, säger Hans M Hirschi.

Fakta: 

Hans M Hirschi

Född: 1967, Samedan, Schweiz

Bor: Styrsö, utanför Göteborg

Yrke: Författare och föreläsare.

Aktuell: Med novellsamlingen Shorts. Stories from beneath the rainbow. Deltar i ett seminarium om hbtq-litteratur under West pride, 8–12 juni

Boktips: Memorizing you av Dan Skinner, Chained melodies av Debrah Martin, Sandcastles av Suzie Carr.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu