• Anhöriga till offer för den förre presidenten Alberto Fujimoris tvångsteriliseringar under 1990-talet protesterar mot att hans dotter Keiko kandiderar i söndagens presidentval.
  • Keiko Fujimori vinkar till anhängare när valkampanjen avslutades på torsdagen i Perus huvudstad Lima.
  • Eliza Pflucker (övre raden, till vänster) och Kathia Carrillo (övre raden, andra från höger) och delar av kvinnonätverket Tamboras.
Fria Tidningen

Massdemonstration mot diktatorns dotter

Tiotusentals personer demonstrerade i Lima i veckan mot den förhandstippade vinnaren i söndagens val, Keiko Fujimori. ”Vårt land minns och vi vill inte ha tillbaka en auktoritär och kriminell regering”, säger Kathia Carrillo från kvinnonätverket Tamboras.

Demonstrationståget i Perus huvudstad Lima i tisdags var 3,5 kilometer långt och tiotusentals människor ockuperade stadens huvudgator i över tre timmar. Demonstrationer mot Keiko Fujimoris presidenkandidatur hölls även på 18 andra platser i Peru och även utomlands.

Koalitionen som står bakom demonstrationerna kallar sig ”Keiko no va” (Stoppa Keiko) och består av sociala rörelser, fackförbund, ungdomsförbund, kulturföreningar, rörelser för kvinnors rättigheter och grupper för offren för den förra diktaturen. Massdemonstrationernas syfte var att visa på kopplingarna mellan presidentkandidaten Keiko Fujimori och hennes far, förre diktatorn Alberto Fujimori, som just nu avtjänar ett fängelsstraff för brott mot mänskligheten.

– Att tusentals peruaner samlas på gatorna skickar ett tydligt meddelande till beslutsfattare, partier och kyrkan: vi organiserar oss för våra rättigheter. Vi låter dem och hela världen veta att vårt land minns och att vi inte vill ha en auktoritär och kriminell regering med kopplingar till droghandel, säger Kathia Carrillo från kvinnonätverket Tamboras, när Fria Tidningen når henne via telefon efter demonstrationen i Lima.

Keiko Fujimori är den äldsta av förre diktatorn Alberto Fujimoris fyra barn och återvände till Peru år 2005 från USA, där hon levt i exil sedan faderns störtades från makten år 2000. Hon inledde direkt en politisk karriär och med sitt parti Fuerza 2011 var hon nära att vinna presidentvalet 2011 men snubblade på mållinjen. Hon lät sig inte nedslås utan ställde återigen upp i årets val med partiet Fuerza Popular och vann den första valomgången i april. Då hon inte säkrade egen majoritet hålls en andra avgörande valomgång på söndag där hon ställs mot tvåan, liberalen Petro Pablo Kuczynski. Enligt senaste opinionsmätningar har Keiko Fujimori ett stöd på 46 procent, medan Petro Pablo Kuczynski ligger på 40,6 procent.

Keiko Fujimori har sedan start kritiserats högljutt av civilsamhället, där rädslan för en återgång till faderns skräckvälde är stark. Faderns styre under åren 1990–2000 kantades av både korruption, drogsmuggling och brott mot mänskliga rättigheter. Under hans välde stängdes kongressen ner och militären massakrerade tusentals oskyldiga civila under ”kampen mot terrorismen”. Journalister, aktivister och oppositionella kidnappades och 270 000 urfolkskvinnor tvångssteriliserades.

Det beräknas också att 600 miljoner US-dollar stals från Alberto Fujimoris regering och han rankades av anti-korruptionsbyrån Transparency International som den sjunde mest korrumperade statsledaren i världen. Han avtjänar just nu ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och brott mot mänskligheten.

Skandalerna kring ”Fujimorismen” slutar inte med den forne diktatorn, nyligen hittades 100 kilo kokain på Albertos brors, parlamentarikern Kenji Fujimori, mark. En annan familjemedlem återfanns bland Panamadokumenten.

Men Keiko Fujimoris högerpopulistiska retorik med förslag som dödstraff för våldtäkt mot barn och hårda tag mot brottslighet har också vunnit stöd hos många. Stödet återfinns främst i Lima och landets centrala delar där många har goda minnen av den förre diktatorns investeringar i infrastruktur och utbildning. Hon har också undertecknat ett officiellt dokument om att inte begå samma ”misstag” som sin far och lovat att respektera demokratin.

– Keiko beskriver de sista åren av sin fars styre, då hon fungerade som hans högra hand, som de år som hon formades politiskt. Det var samma år som tvångssteriliseringarna utfördes och som Keiko fortfarande inte fördömt, säger Eliza Pflucker från Tamboras.

– Men det handlar inte bara om hennes förflutna. Även det nuvarande Fujimori-partiet har kopplingar till korruption, droghandel och olaglig gruvverksamhet.

Även om Keiko Fujimori leder i opinionsmätningarna bedömer flera experter att valet kommer bli jämnt. Personerna bakom ”Keiko no va” hoppas att demonstrationerna bidragit till att väcka allmänhetens och omvärldens medvetande om faran med den forne diktatorns dotter vid makten.

– Efter demonstrationen gick vi till ett gatukök för att köpa något att äta. Där ville flera personer läsa vad som stod på de texter vi klistrat på våra tröjor. De innehåll information om Fujimori-regimens övergrepp. Man uppskattar att 15 procent av väljarna bestämmer sig på valdagen, om något av den information vi delade under demonstrationen nådde någon av dessa kan demonstrationerna ha påverkat mer än väntat, säger Kathia Carrillo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu