Köttguide varnar för antibiotika | Fria.Nu
  • Importerad kyckling får gult och rött ljus vad gäller djurskydd och bete. I Danmark klipps ofta en del av näbben av för att förhindra att fåglarna äter på varandra.
Fria Tidningen

Köttguide varnar för antibiotika

Antibiotika är för första gången ett kriterium i årets köttguide som WWF lanserade i måndags. Stora antibiotikabovar är kycklingkött från Asien och nötkött från USA.

WWF släpper en så kallad köttguide en gång om året. Nytt för i år är att ett femte kriterium, antibiotika, kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurväldfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en bild av hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd.

I många länder är det fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens.

– Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA, vilket vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig på området hållbar mat på WWF, i ett pressmeddelande.

Guiden bedömer, trots sitt namn, också vegetariska proteinkällor. Enligt guiden äter vi i Sverige i dag cirka ett kilo kött i veckan i snitt, men för miljöns skull skulle vi behöva halvera den konsumtionen, samt välja bra kött.

Annons

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu