Köttguide varnar för antibiotika
Antibiotika är för första gången ett kriterium i årets köttguide som WWF lanserade i måndags. Stora antibiotikabovar är kycklingkött från Asien och nötkött från USA.
WWF släpper en så kallad köttguide en gång om året. Nytt för i år är att ett femte kriterium, antibiotika, kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurväldfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en bild av hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd.
I många länder är det fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens.
– Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA, vilket vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig på området hållbar mat på WWF, i ett pressmeddelande.
Guiden bedömer, trots sitt namn, också vegetariska proteinkällor. Enligt guiden äter vi i Sverige i dag cirka ett kilo kött i veckan i snitt, men för miljöns skull skulle vi behöva halvera den konsumtionen, samt välja bra kött.