Krönika


Krönika

Landets Fria

Tillfälle för självtillit

Sverige är ett land med hög tilltro till myndigheter och människor i allmänhet men detta är en nedåtgående trend bland ungdomar. I en tid då globaliseringen är det enda de har känt till är det inte underligt att förtroendet för människor i allmänhet och myndigheter i synnerhet är rekordlågt. Internets anonymiserande där näthatet är norm och där oceaner av information om världens olika degenererande tillstånd slår en i ansiktet dagligen är också en bidragande faktor. Om min generation kände sig maktlös så är det ingenting emot vad dagens tonåringar och unga vuxna måste känna inför de globala kriserna. Ett problem vi tidigare inte har haft i lika stor utsträckning i Sverige, där du lätt kan skriva ett brev till statsministern och få svar. Makten är centraliserad men inte så långt bort att den flyter omkring i abstrakta formationer runt hela världen.

Efter att Panamapappren släppts av ett sjok undersökande journalister avslöjades att låg tillit till myndigheter och politiker är helt befogad, då det uppdagades att flera toppolitiker var inblandade i stora skatteflykter där miljoner och miljarder gömdes undan. Islands premiärminister, som valdes just för sin kritik av bankernas involvering i Islands ekonomiska kris 2008, fick avgå. Spaniens industriminister likaså. Panamapappren letar sig in i alla maktens skrymslen och vrår och det är få som är helt oberörda, hela maktapparaten är skyldig genom association.

Ett ypperligt tillfälle för de lokala krafterna att agera! Ungdomarna är framtidens makthavare och samhällstjänare, vad skulle bättre boosta deras tilltro till mänskligheten och varandra än att ta makten i egna händer? Det finns inte längre någon tvekan om att dagens globaliserade samhälle är fullständigt ohållbart, det vet dagens ungdomar bättre än någon annan, men inga lösningar erbjuds, bara business as usual. Inte underligt att en viss uppgivenhet drabbar dem. Men tänk om deras feeds var fyllda av positiva exempel på lokala samhällen som fungerar, där makten är decentraliserad och miljön högsta prioritet. Där medmänskligheten är lika viktig som ett samarbete med naturen, där det ekonomiska systemet inte är som en onåbar gudomlig kraft som svävar bortom räckhåll och dikterar hela planetens liv, utan väl förankrat i det lokala. Där bidöd, klimatförändringar och ekonomiska orättvisor botas genom till exempel permakultursystem och medborgerligt samarbete. Förvandla dagens unga från konsumenter till aktörer, vars tillit står till dem själva och deras egen förmåga att förändra.

Fakta: 

Selma Yousif Mesbah är författare och humanekolog.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu